Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Rogla/Črnomelj/Metlika

FOTO: Belokranjski gasilci do novih izkušenj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.04.2013 12:34

Pod okriljem Gorenjske gasilske zveze so minuli vikend na Rogli potekali že sedmi strokovni dnevi Borisa Stevanoviča - "Stevčijevi dnevi". Seminarja se je udeležilo tudi 7 gasilcev iz GZ Metlika in Črnomelj.

Seminarja, namenjenega operativnim gasilcem, se je udeležilo preko 250 gasilcev iz celotne Slovenije. Tudi iz Bele krajine se je seminarja udeležilo sedem gasilcev iz GZ Metlika in GZ Črnomelj.

Strokovne teme, ki so vsaka po svoje dodale kamenček k znanju na področju operative, so bile pripravljene na najvišji ravni. Obenem so bili strokovni dnevi tudi priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj. Ne nazadnje s tem srečanjem ohranjamo ime Borisa Stevanoviča, gasilskega strokovnjaka, ki jih je pred sedmimi leti nepričakovano zapustil. Ob večih priložnostih jim je povedal naslednje: "Znanje je verjetno edina dobrina na svetu, ki ruši klasično ekonomsko teorijo, namreč bolj ko znanje delimo z drugimi, več ga je."

Letos so so gostili tudi enega največjih strokovnjakov na svetu za nadtlačno prezračevanje Stefana Svenssona iz Švedske. Stefan se že veliko let ukvarja s preučevanjem metod prezračevanja notranjih prostorov ob požarih. To so postopki, ki so prepotreben del ukrepanj ob notranjih požarih. V Sloveniji so razvili zelo dober sistem usposabljanj za ukrepanje ob notranjih požarih je pa v prihodnje potrebno še dograditi sistem s pravimi postopki prezračevanja. Raziskave in metode Stefana Svenssona so povzele mnoge države med katerimi so tudi Nemčija in ZDA.

Ostale teme seminarja so bile med drugim:
Plinska eksplozija na železnici Viareggio-Italija. V lanskem letu se je v Italiji zgodila huda nesreča s požarom in eksplozijo, kjer je bilo 12 smrtnih žrtev. Zahteven poseg za posredovalce in nepredvidljiv razvoj požara je bila prav gotovo zanimiva tema za vsakega prisotnega operativca. Intervencijo jim je predstavil Marko Metlika iz gasilske enote Benetke.

Požar TRGOS Lesce. Jonas Sotler je bil vodja intervencije na velikem požaru podjetja TRGOS v Lescah. Postopke od zaznavanja požara dopogasitve jim je predstavil s stališča vodje intervencije.

Univerzalni ključ DROZG. Jernej Drozg je razvil in patentiral univerzalni ključ za uporabo pri operativnih gasilskih nalogah. Gre za prvi slovenski patent gasilskega orodja. Dokaz dobrega in razvitega gasilstva ni samo veliko število gasilcev in vozil ampak tudi razvoj znanja ininovacije.


Poplave Štajerska november 2012. Hude poplave, ki so prizadejale štajersko lanskega novembra so zahtevale odziv celotnega sistema zaščite in reševanja. Zato jim je predstavitev intervencij ob teh poplavah predstavil poveljnik civilne zaščite republike Slovenije Srečko Šestan.

Združevanje regijskih centrov 112 za in proti. Na področju zaščite in reševanja je v zadnjem obdobju največ prahu dvignilo napovedano združevanje regijskih centrov 112. Predstavljeni so jim bili argumenti za in proti.

Snežno neurje na Primorskem 2013. Primož Bajec jim je pojasnil kaj se je dogajalo ob snežnih neurjih na primorskem, kjer so več ur v kolonah ostali ujeti vozniki vozil. Obenem so deloma dobili vpogled kako široka je paleta možnih dogodkov, ki jih sistem zaščite in reševanja mora predvideti.

OTP - Operativni taktični postopki. Gasilska zveza Gorenjske je v lanskem letu zaključila z razvojno nalogo operativni taktični postopki. Predstavili so klasifikacijo postopkov in predstavili po skupinah nekaj osnovnih predlaganih postopkov. Želja je, da bi v prihodnje te postopke začeli tudi uporabljati.

Ter ostale teme kot so : Priprava in organizacija gasilske vaje. Vloga regijskih poveljnikov v slovenskem gasilstvu. Najpogostejše poškodbe pri gasilskih vajah....

Kot so še zapisali jim tudi zvečer ni bilo dolgčas, saj so pripravili zanimiv zabavni večer s tombolo, zaprto dražbo in večernim kinom na temo požar v podzemni garaži v Gretzenbachu v Švici...