zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Dolenjska/Posavje

FOTO: Belokranjski veterani na ekskurziji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.09.2015 07:27

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina je v okviru tradicionalne letne strokovne eksurzije svoje člane letos peljalo na Dolenjsko in v Posavje.

FOTO: Bojan Jakša

V sončnem jutru minule sobote sta se dva avtobusa s sedemdeset prijetno in brezskrbno razpoloženimi udeleženci odpeljala čez Gorjance.

V nizu postankov, povezanih z boji leta 1991, so se najprej ustavili pri spominskem obeležju na Pogancih pri Novem mestu, kjer so jih pričakali veterani iz prijateljskega novomeškega združenja in jim predstavili dogodke izpred 24 let, ko je bil na tem mestu sprožen prvi strel. Podali so jim tudi informacije, ki so osvetlile širše okoliščine spopadov.

Sobotno popotovanje so nadaljevali proti Medvedjeku, kjer so jih sprejeli trebanjski veterani in jim predstavili spomine na delovanje v blokadi oklepne kolone jugoslovanske armade (JA). Na tem mestu je bil tedaj smrtno ranjen pripadnik TO Franc Uršič, v napadu letalstva JA pa je umrlo tudi več civilistov.

Sledila je vožnja proti vzhodu, skozi Krakovski gozd, kje stoji pomnik tamkajšnjih bojev, ki jih je opisal njihov častni predsednik Kobetič, v vinorodno Gadovo peč. Ob malici in pokušnji cvička na domačiji veterana Komatarja, ob prijetnem vodenju njegove hčerke – nekdanje vinske princese – je, kot pravijo udeleženci izleta, čas kar prehitro mineval.

Vožnjo so nadaljevali v obmejno vas Rigonce pri Dobovi, kjer jim je ob spominskem obeležju takratni poveljnik intervencijskega voda doživeto opisal svojo izkušnjo ob stiku pehotnega voda s tankovsko enoto JA, kjer je padel pripadnik TO Jernej Molan. Spoznali so sestro in svaka padlega, nepričakovano pa so se tu srečali s člani organizacije vojnih invalidov 1991.

Iz Rigonc so se odpravili v Kostanjevico, kjer so ob kosilu v domači gostilni nadaljevali prijetno druženje. Od tam jih je pot vodila na območje kartuzijskega samostana v Pleterjah, ki so jim ga predstavili s pomočjo multivizije, ogledali pa so si tudi etno-muzej na prostem.

Udeleženci so bili ob koncu dneva po uspešno izvedeni eksurziji hvaležni predvsem vodečema veteranoma, in sicer častnemu predsedniku Branku Kobetiču in sekretarju OZVVS Božu Šoberju.