pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

FOTO: Bibliobus novomeške knjižnice enkrat mesečno tudi pri sosedih na Hrvaškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.02.2017 10:05

Bibliobus novomeške Knjižnice Mirana Jarca letos enkrat mesečno obiskuje tudi postajališči na sosednjem Hrvaškem v Žakanju in Kamanju. Vstavi se pred tamkajšnjima osnovnima šolama in bralcem ponuja v izposojo knjige, napisane v slovenskem jeziku.

Enkrat mesečno bo tako obiskal postajališči Žakanje in Kamanje pred tamkajšnjima osnovnima šolama.
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v sklopu poziva za podporo razvoju knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih, ki ga spodbuja Ministrstvo za kulturo, v letu 2016 izvajala številne dejavnosti.

Glavni namen programa, ki ga je novomeška knjižnica pripravila v okviru poziva, je poudariti povezanost in sodelovanje med novomeško in karlovško knjižnico, ki je tudi osrednja knjižnica za Slovence na Hrvaškem, organizacija kulturnih prireditev, dogodkov in strokovnih srečanj za Slovence, ki živijo na Hrvaškem, ter spodbujanje sodelovanja med različnimi slovenskimi kulturnimi institucijami in društvi, ki delujejo na Hrvaškem. Hkrati si želimo nadgraditi dosedanja prizadevanja za povezovanje Slovencev na Hrvaškem ter jih spodbujati za sodelovanje s pomočjo Gradske knjižnice »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca in ostalih knjižnic, ki delujejo na obmejnem območju. Med drugim smo se tako v karlovški knjižnici s tamkajšnjimi srednješolci v okviru Knjižnih POPslastic družili z zakoncema Fišter Toš, pripovedovali slovenske pravljice na Celinkah – pravljicah brez meja, se igrali družabne igre, kjer so otroci spoznavali znamenitosti Slovenije, namestili tablični računalnik v »Slovenskem kotičku, ki bo zainteresiranim omogočal izposojo slovenskih e-knjig preko spletnega portala Biblios in izvedli dogodek, poimenovan Bibliobusiranje. V sklopu slednjega smo s priložnostnim programom prebivalcem obmejnih krajev, predvsem predšolskim in šolskim otrokom, predstavili novi knjižnični bibliobus. Rezultat tega dogodka pa je bil dogovor o uvedbi dveh novih postajališč novomeškega bibliobusa na Hrvaškem, s čimer bomo izboljšali dostopnost knjižničnega gradiva za Slovence v zamejstvu.


V sklopu omenjenega programa, ki ga financira Ministrstvo za kulturo RS, in na pobudo strokovnih delavcev Gradske knjižnice »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, je novi bibliobus Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto z rednimi obiski na sosednjem Hrvaškem pričel že v januarju 2017. Enkrat mesečno bo tako obiskal postajališči Žakanje in Kamanje pred tamkajšnjima osnovnima šolama. Na vsaki lokaciji bo bibliobus stal pol ure, vpisnice in urnike obiskov pa lahko učenci že dobijo v njihovi šolski knjižnici. Učenci obeh šol imajo brezplačen vpis in izposojo knjig, ki so seveda v slovenskem jeziku. Knjige pa si lahko izposojajo tudi ostali prebivalci obeh krajev in okolice.