stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Hrovača

FOTO: Bliža se Fižolov dan v Hrovači

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.08.2016 12:48

Med prireditvami, ki postajajo prepoznavne in daleč širijo glas dežele suhe robe, je zagotovo tudi fižolov dan v Hrovači pri Ribnici. Člani tamkajšnjega izjemno uglašenega Vaško etnološko turističnega društva ga to soboto pripravljajo že štirinajstič.

Posvečen bo čaščenju več kot 30 različnih kulinaričnih jedi, ki jih iz te stročnice znajo okusno, užitno in omamno pripraviti ravno hrovaške gospodinje, še posebej iz avtohtonega fižola, sorte Ribničan. 

Davno tega je že, od kar je prvič zrasel na njivah, razpotegnjenimi med Veliko in Malo Goro, desetletja pa najbolj dozoreva na hrovaških poljih, ob obnovljeni štreki, po kateri »bog si ga ve«, kdaj bo z Ribniškega proti Kočevju spet sopihala železniška lokomotiva. Zadnje dni avgusta je ta Ribničan primeren za v lonce, letos pa ga je zemlja toliko namnožila, da vrli Škrabčevi rojaki že mrzlično polnijo vreče z rdečim pridelkom. Fižolova letina je bila Hrovačanom radodarna kot že dolgo ne, pritrdi po širni deželi znan in priznan Gornikov France, sicer nosilec najvišjega reda agronomskih doktrin v deželi Kranjski z bolonjskim magisterijem iz hrovaških poljščin.
V tonah se ga že dva tedna suši na kozolcih ob cesti in progi v razpotegnjeni Hrovači. Tržnih viškov je letos, da dol padeš, pravi France, ki je spričo izjemnih navez s politiki daljnega vzhoda pred leti tod našel tržno nišo s suhorobarsko blagovno znamko.

Ob obisku ruskega predsednika Putina pod Vršičem je imel France priložnost, da ob Ruski kapelici velikemu Vladimirju narečno zvito razgrne tudi svoje tržne želje.

Letošnja sorta avtohtonega fižola je v marsičem posebna, rodovitna hrovaška zemlja pa je skupaj s fižolom pognala tudi čedalje bolj iskano rastlino, industrijsko konopljo. Dogodek v Hrovači se bo v vseh vremenskih razmerah začel ob 12. uri, zaključil pa s predvajanjem lepega japonskega filma An oziroma Okus življenje, ki je s svojo poetiko očaral svetovno občinstvo. Kot ena izmed glavnih sestavin v filmu namreč nastopa dorayaki, tradicionalna japonska palačinka, polnjena s sladkim fižolovim namazom.

In ob koncu še nasvet prehranske strokovnjakinje: »Tisti, ki poje fižolove jedi in spusti dovolj vetra, ima zdravo črevesje. Kdor tega ne zmore, mu priporočamo pol skledice fižola na dan, za one, ki nimajo sanj ali pa jih sanje preganjajo, pa dve skledici,« je novotarijo gastronomske prireditve oznanila Marija Merljak.

France Gornik o fižolu


France Gornik o letini


France Gornik o putiki in Putinu


France Gornik o težavah z Brusljem


France Gornik o ameriškem pridihu


France Gornik o šegavih Ribničanih


France Gornik o izvozu fižola