Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Voditeljica Ljubezni po domače: "Po snemanjih ...

brezčasna ljubezen Svet24.si

7 vrst ljubezni, ki jih je zaznamovala večnost

umor, pešpot ob savi1 Svet24.si

FOTO: Umor na priljubljeni sprehajalni poti ob ...

Jeffrey Epstein Svet24.si

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

Novice

FOTO: Častni krajan Krajevne skupnosti Senovo je Janez Ceglar

Piše: B C.

Čas objave:
10.02.2019 19:47

Na Senovem so praznik krajevne skupnosti in slovenski kulturni praznik v petek obeležili z osrednjo slovesnostjo, na kateri so podelili priznanja najbolj zaslužnim krajanom. Naziv častnega krajana so podelili dolgoletnemu dirigentu Pihalnega orkestra DKD Svoboda Senovo Janezu Ceglarju.

COB22895 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.

Predsednik sveta Krajevne skupnosti Senovo Vlado Grahovac je v uvodnem nagovoru spomnil na pridobitve kraja v minulem letu, kot so nov most in ureditev kanalizacije na Tomšičevi cesti, ureditev križišča, kanalizacija in cesta na Partizanski ulici in v Novi koloniji ter zaključek modernizacije ceste Dovško - Šedem in del ceste na Ravni log. »Nov elan gotovo predstavlja pričetek gradnje vrtca na Senovem in poslovilnega objekta v Stranjah, pričakujemo nadgradnjo kanalizacijskega sistema na cesti 3. julija, na Cankarjevi ulici ter nadaljevanje na Tomšičevi ulici, izvedba energetske sanacije Doma XIV. Divizije, kolesarska povezava od trgovine Špar do doma XIV. divizije ter aktivnosti za kolesarsko povezavo Krško – Kozje«, je pogled v prihodnost strnil Grahovac.»Nadaljevali bomo z držo, ki si prizadeva ustvariti prijazno okolje in dobro počutje za vse, ki tu živimo. Razvijajmo se, spoštujmo se in bodimo ponosni na svoj kraj,« je svoj govor zaključil predsednik KS.

COB22894 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.

Čestitke domačinom ob krajevnem je namenil tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko, med navzočimi je bil tudi poslanec v državnem zboru Dušan Šiško.
Slavnostna govornica je bila dolgoletna učiteljica slovenskega jezika in režiserka gledališke skupine DKD Svoboda Senovo Boža Ojsteršek. V svojem govoru se je dotaknila pomembnosti lokalne kulture in njihovih ustvarjalcev v kraju ter slovenskega jezika: »In ko so me včasih učenci v šoli vprašali, zakaj morajo to in ono prebrati in znati, ko pa ne mislijo na gimnazijo - ampak za avtomehanika, mizarja,… sem jih preprosto poučila, da če že ne zaradi sebe pa zato, da bodo vedeli, na kaj morejo biti, kot pripadniki naroda, ponosni. Marsikdo mi sedaj, ko so to že veliki fantje in očetje, pove, da sem imela prav,« je povedala Boža Ojsteršek.»Kultura je postala sestavni del upora. Vsi vemo, da so s senovske šole izselili slovenske učitelje in namestili nemške. Šoli so nadeli nemško ime. Slovenščina je bila prepovedana. A kljub temu je na bližnji šoli pri Sv. Antonu učiteljica Radejeva učila otroke peti slovenske pesmi. Moj globok poklon! - Koliko poguma je premogla! Tudi v bohorskih partizanskih bolnišnicah je slovenska beseda vlivala pogum in pesem bodrila ranjene,« je med drugim poudarila Ojsterškova.

COB22917 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.

Podelili 11 priznanj

Priznanja KS Senovo so prejeli: Maks Čepin ob 10-letnici Kinološkega društva Senovo, Zvonimir Marinič za delovanje v lutkovni, folklorni in gledališki sekciji DKD Svoboda Senovo, Milan Lapajne za delovanje v folklorni skupini DKD Svoboda Senovo, v Turističnem društvu Senovo in Krajevnem odboru Združenja borcev za vrednote NOB Senovo,Milan Kozole, član in blagajnik Lovskega društva Senovo ter lovski čuvaj, ter Marjana Abram, ki se kot prostovoljka že 26 let vključuje v programe in aktivnosti Društva prijateljev mladine Senovo. 

COB22369 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.

Priznanje z znakom KS Senovo so prejeli: Miro Četrtič, dolgoletni član Društva upokojencev Senovo, zelo delaven v društveni športni sekciji balinanje in odličen fotograf, Marija Abram kot dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo in zelo prizadevna v sekciji – vezenje ter Robi Hercigonja za aktivno delovanje v Prostovoljnem gasilskem društvu Senovo.

Priznanje z velikim znakom KS Senovo so prejeli:Ivan Umek, član Gasilskega društva Mali Kamen od leta 1973, dolgoletni predsednik društva, nekdanji direktor Metalne Senovo, ustanovitelj in predsednik društva za šport, kulturo in turizem – Kamenček, ki je poznan po organizaciji velikega turnirja v namiznem tenisu ob prazniku KS Senovo in ročnem postavljanju mlaja in kurjenju kresa ob 1. maju na Malem Kamnu;Vlasta Moškon, kije od leta 1988 nastopila v številnih vlogah z gledališko skupino DKD Svoboda Senovo, nastopala kot recitatorka na kulturnih prireditvah in proslavah in kot povezovalka številnih prireditev, je članica sveta KS Senovo, kjer v zadnjem mandatu opravlja tudi funkcijo podpredsednice sveta KS Senovo.

COB22892 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.

Naziv častnega krajana je prejel profesor Janez Ceglar, ki se je priključil Rudarski godbi daljnega leta 1951. Ko se je konec šestdesetih let vrnil na Senovo, se je zaposlil v osnovni šoli, kjer je poučeval glasbeno vzgojo. Vodil je šolske, otroške in mladinske pevske zbore, s katerimi je dosegel odmevne uspehe na pevskih revijah v domovini in tujini. Kmalu je začel poučevati mlade glasbenike, najprej pri godbi, kasneje tudi v glasbeni šoli Krško. Leta 1976 je na željo godbenikov prevzel dirigentsko mesto. Godba je tedaj najprej tekmovala v tretji, potem v drugi in nato v prvi kakovostni skupini, kjer je bil leta 1985 dosežen največji uspeh - ZLATA plaketa v skupini 1. A. za prvo mesto s posebno zahvalo v mojstrskem razredu. Isto leto so tekmovali tudi v takratni Zvezni republiki Nemčiji in zasedli prvo mesto s posebnim priznanjem.

COB22899 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.

Kulturni program so sooblikovali praporščaki, Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo, učenci OŠ XlV. divizije Senovo inMešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo. Program je povezovalTilen Abram, v avli Doma XlV. divizije Senovo,kjer je potekalo druženje krajanov, soza jedačo in pijačo poskrbeli člani in članice Društva malih vinogradnikov Kališovec ter Aktiv podeželskih žena Sv. Anton.

COB23016 (Large).jpg
Praznik Krajevne skupnosti Senovo, Janez Ceglar častni krajan
Foto: B.C.