901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Adlešiči

FOTO: Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru

Piše: R.K.

Čas objave:
25.05.2021 09:35

24. maja obeležujemo Mednarodni dan naravnih parkov. Ta termin obeležuje trenutek ko so bili leta 1909 v Skandinaviji ustanovljeni prvi narodni parki. Temu so kmalu sledile tudi druge evropske države, na območju Slovenije pa so bili prvi koraki k zaščiti narave narejeni v '20-ih letih prejšnjega stoletja.

V Sloveniji naravni parki predstavljajo najvrednejše dele slovenskega ozemlja. Na območju države imamo registriran 1 narodni park, 3 regijske, 46 krajinskih parkov, 66 naravnih rezervatov in več kot 1.200 naravnih spomenikov in ogromno množico naravnih vrednot. To vse skupaj obsega 13 odstotkov slovenskega ozemlja. Poleg tega ima Slovenija še 2 geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave.

dan-odprtih-vrat-v-šokčevem-dvoru
Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru
KP Kolpa

V Krajinskem parku Kolpa so tokrat praznovali že štirinajstič. V Šokčevem dvoru so se obeleževanja lotili nekoliko bolj previdno zaradi strogih zahtev po varovanju zdravja in preprečevanja širjenja covid-19. Vseeno pa so se obiskovalcem predstavili ponudniki hrane in izdelkov domače in umetnostne obrti, JZ KP Kolpa pa je s partnerji v različnih projektih predstavil tudi potek teh projektov in njihove rezultate. Posebna pozornost je veljala predstavitvi CLLD projekta v okviru LAS DBK – Zakladi Bele krajine, ki je v večjem delu že realiziran, v celoti pa bo zaključen konec leta.

dan-odprtih-vrat-v-šokčevem-dvoru
Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru
KP Kolpa

Celotni dogodek je popestrila umetnica Zvezdana Novaković – ZveN, ki so se ji pridružile tudi domače pevke; prav tako pa tudi kolesarji društva starodobnikov Torpedo. Kot vedno, pa je dogodek pomemben tudi zaradi druženja uprave parka z deležniki še posebno Žuničani. Prav tega je v zadnjem letu dni zaradi posebnih pogojev dela primanjkovalo.