nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

FOTO: Delovno, športno in kulturno obeležili praznik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.06.2016 12:54

Tako kot lansko leto, se je svet KS Ločna Mačkovec odločil, da praznik svoje krajevne skupnosti praznuje delovno, športno in kulturno.

V delovnem smislu so obiskali Poklicno gasilsko enoto v Ločni in se seznanili z delom gasilcev, njihovo pripravljenostjo in pomočjo prebivalcem.

V športnem rekreativnem pogledu so organizirali košarkarski turnir trojk v blokovskem naselju Seidlove ulice, ki se ga je letos udeležilo enajst ekip. Boji trojk so bili zanimivi, privlačni, saj so igrišče obiskali številni prebivalci tega lepega naselja na brežini Krke s razgledom na gladino reke, Ragov log.

Turistično, rekreativen in spominski je bil pohod v nedeljo, ko se je skupina pohodnikov podala do Beceletove jame v Zagradu in obudila dogodek iz časa NOB, ko je narodni heroj Vinko Paderšič Batreja kljuboval okupatorju v kraški jami po predaji štirih aktivistov, ki so jih kasneje ubili. Heroj Batreja si je sodil sam, kar je med sovražnimi vojaki zbudilo strah in nelagodje.

Letos je jama lepo dostopna. Poti so posute s peskom. Okolica je pokošena, ob prostoru rasteta mogočni lipi, ki sta oddajali prijeten vonj in vabili številne čebelice k nabiranju medičine. Sprehod do ribnika ob potoku je še dodatno turistično popestril pohod. Otroci, ki so se udeležili pohoda so se z uživanjem podili po zelenici in pomagali ribičema, ki sta uspešno lovila postrvi. Petje številnih ptic je iz daljave motil glas motorne škropilnice ob škropljenju vinograda v Grčevju. Z oziranjem v nebo so pohodniki nekako prosili, da letos ne bi bilo neurij s točo, če je že pozeba temu vinorodnemu območju prizanesla.

V ponedeljek, 6. junija, je dan praznovanja, spomin na dogodek, ko je skupina partizanov napadla kolono italijanskih vojakov v spodnjem delu Mačkovca. Po prvih strelih so se razbežali in poskrili in se po umiku partizanov znesli nad vasjo in jo polovico izropali in požgali. Sovražnik je bil tako opozorjen, da ne bo imel miru, kot tudi ne belogardisti, ki so se v tem času naselili na desnem bregu ob vasi Krka in s patruljo na cerkvi strahovali okolico. To so bili borci lažnega štajerskega bataljona s postojanko v Šentjoštu.


Večerno proslavo so skupno organizirali učenci OŠ Center, učiteljica Jana in Mira, krajevna skupnost in KOBVNOB Mestne njive-Ločna-Mačkovec. Lepo izbran program petja, recitacij in deklamacij, je dopolnil govornik Boris Petančič. V prijeten program so se vključevali še podpredsednica KS Kristina, od borcev za vrednote NOB pa Darka kot povezovalka in Jože z zahvalo vsem za lepo pripravljen program in obiskane prireditve.

Skromna pogostitev ob kozarčku cvička s Trške gore, kramljanju, je minil tridnevni praznik.

Priložene slike k prispevku vam lahko pričarajo utrinke z dogajanja ob praznovanju praznika ene od mestnih krajevnih skupnosti MO Novo mesto. Poglejte slike in v mislih si pričarajte lepoto narave, v kateri so potekali dogodki praznovanja.

Tekst in slike podarja Jože Pečnik