petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice München

FOTO: Dijaki Srednje strojne šole v Münchnu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.10.2016 14:06

V četrtek, 6. oktobra 2016, smo se dijaki zaključnih letnikov Srednje strojne šole že ob treh zjutraj odpravili izpred Šolskega centra Novo mesto. Nadobudni in polni pričakovanj smo kljub pomanjkanju spanca veselo razpravljali, vse dokler se ni začelo daniti.

Naša prva postaja je bil solni rudnik v Berchtesgadnu. V zaščitnih oblekah smo se z rudarskim vlakcem popeljali globoko pod zemljo, nato pa se po lesenih drčah spustili še globlje do podzemnega slanega jezera. Sledil je ogled Hitlerjeve ''čajarne'' Eagle Nest oziroma Orlovo gnezdo, ki stoji na vrhu Kehlsteina na višini 1834 m. Nenavaden občutek je bil, ko smo se vzpenjali v istem dvigalu kot osebe, ki so svetu povzročile toliko gorja. Na vrhu nas je že pričakal sneg. Po postanku smo se spustili v Salzburg in si poleg mesta ogledali še Mozartovo rojstno hišo.

Pot smo nadaljevali proti Münchnu, kjer je najprej sledila krožna vožnja po mestu. Poleg lokalnih znamenitosti smo strojniki navdušeno občudovali nemški vozni park. Končno je sledila večerja v pivnici z na žalost omejeno količino piva.

Drugi dan smo začeli z ogledom Bayernove Allianz Arene, ki je bil za športne navdušence res posebno doživetje. Ob ogledu naših sanjskih avtomobilov v BMW Weltu nam je zastajal dih in pelo srce. Tudi vzpon na Olimpijski stolp s čudovitim razgledom je bil poseben izziv. Na žalost smo imeli premalo časa pri ogledu tehniškega muzeja, zibelki dragocenih zbirk, in ga bomo nekateri zagotovo zopet obiskali.

Na koncu je sledil še ogled Muzeja prometa, kjer smo si lahko ogledali zanimiva vozila in dirkalnike, ki jih ne srečamo na vsakem koraku. Vožnjo nazaj pa smo si popestrili s spanjem, petjem in ogledom klasičnih filmov.

Če strnem vtise, je bil ogled Münchna ter ostalih znamenitosti ob zanimivem in profesionalnem vodenju Kompasovega vodnika zagotovo svojevrstno doživetje, ki se ga bomo še dolgo spominjali.

Sebastijan Grešak, dijak 4. b Srednje strojne šole