stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

FOTO: Dnevna soba mesta za mlade družine

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
22.09.2018 10:27

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in projektantka Maruša Zorec iz podjetja Arrea arhitektura sta danes na rotovžu predstavila idejno zasnovo gradnje sedemnajstih stanovanj v mestnem jedru. Stanovanja namerava mestna občina zgraditi v spomeniško zaščitenih objektih na Glavnem trgu 2 in Dilančevi ulici 3. Mestna občina Novo mesto s tem nadaljuje prizadevanja za oživitev mestnega jedra po končani prenovi.

Osem stanovanj na Glavnem trgu 2 in devet na Dilančevi ulici 3 se bo razprostiralo na približno 2500 m2, velikosti načrtovanih stanovanj pa se gibljejo med 53 in 100 m2. Ocenjena vrednost gradbenih del znaša približno 2,45 milijona evrov (brez DDV), Mestna občina Novo mesto pa bo večji del (2,2 milijona evrov) skušala pridobiti iz evropskega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Dilančeva 3.jpg
Dilančeva ulica
MO NM

V naslednjih tednih bo pridobljeno gradbeno dovoljenje, sledi razpis za izbor izvajalca in izvedba glavnine del v letu 2019.
Župan Macedoni je pojasnil, da bodo pri najemu stanovanj skušali zagotoviti prednost mladim in mladimi družinam, območje pa v prihodnosti razširiti z ureditvijo zalednih objektov na Germovi, kjer med drugim načrtujejo nova stanovanja in vrtec.

Glavni trg 3.jpg
Glavni trg
MO NM


Arhitektka Maruša Zorec je novo nastajajoče bivanjsko okolje opisala kot »dnevno sobo« mestnega jedra, ki bo združevala dediščino bogate preteklosti in svežo energijo prenove. Na Glavnem trgu 2 bodo ohranili zasnovo dvonadstropne stavbe z notranjim dvoriščem, skupni imenovalec stanovanj na Dilančevi 3 pa bo skupni zaledni zeleni prostor, na katerega so projektanti orientirali vsa stanovanja.

Dilančeva.jpg
Dilančeva ulica
MO NM