profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana, Novo mesto

FOTO: Dolenjski otroški parlamentarci v državnem zboru

Piše: DPM Mojca

Čas objave:
11.04.2018 15:22

Že 28. leto so v ponedeljek, 9. aprila parlamentarne klopi v veliki dvorani Državnega zbora zasedli mladi parlamentarci iz vse Slovenije. Stotniji v Državnem zboru se je pridružila tudi 11-članska dolenjska delegacija, ki so jo sestavljali prav vsi na regijskem zasedanju izvoljeni parlamentarci.

Letos so bili to: Žiga Murn Lindič iz Kočevja, Amika Zoja Jelič iz Novega mesta, Jakob Kavšek iz Črnomlja, Klara Ostojić in Domen Špringer iz Novega mesta, Ivo Štukelj iz Ivančne Gorice, Neža Račečič, Nika Fišter in Klara Štukelj iz Novega mesta, Iva Žalec iz Mokronoga in Lucija Konda iz Starega trga ob Kolpi.

Organizatorji ugotavljajo, da so osnovnošolci vse bolj zgovorni, prodorni, da znajo povedati svoje mnenje in nasloviti vprašanja na predsednika vlade, državnega zbora, vlade ali pristojne ministre. Seveda želijo tudi odgovore, vendar ugotavljajo, da »politiki zelo veliko govorijo, pa zelo malo povedo«.

Tokat so naši delegati sedeli v zadnji vrsti (za predsednikom Borutom Pahorjem) ter bili še bolj zelo zgovorni kot navadno. Dva sta bila poročevalca svojih skupin, ostali pa so pridno dvigali roke in prav vsak je povedal svoje mnenje tehtno, odločno, argumentirano. Parlamentarci si želijo sodelovati pri ustvarjanju šolske politike, iz učnega načrta bi črtali snov, ki je namenjena le piflanju, predlagajo, da bi učitelji pri podajanju snovi povedali tudi, kako se to uporablja v praksi. Več časa bi namenili spoznavanju poklicev in poklicnemu usmerjanju. Spremenili bi tudi kazni, saj ugotavljajo, da so opomini in ukori le kos papirja in bi bolj zaleglo družbeno koristno delo kršilca ali morda le »zadržanje po pouku«. Želijo si daljše odmore, ne strinjajo se z nacionalnimi preverjanji znanj že v tretjem razredu. Sprašujejo se o smiselnosti NPZ iz športne vzgoje in umetnosti...

Predsednik vlade je povzel Žigove besede: Prihodnost družbe je na mladih, soustvarjamo pa jo vsi, od najmlajših do najstarejših.