Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Bela krajina

FOTO: Došel je došel Zeleni Jure

Piše: KP Kolpa,S.M.

Čas objave:
30.04.2019 15:50

Prireditev Dobrodošli v Domžalah je v soboto 27. aprila obiskal Zeleni Jure in prinesel pomlad tudi na domžalsko. Na večnamenskem prostoru pri tržnici se je tako predstavil Javni zavod Krajinski park Kolpa, ki že več let organizirano promovira Kolpo in ponudnike ob njej.

Belokranjski rokodelci.jpg
Stojnice domače obrti
Foto: KP Kolpa

Stojnice so napolnili ponudniki kmetijski pridelkov ter rokodelci in obrtniki iz območja Krajinskega parka Kolpa in celotne Bele krajine. Predstavili in ponudili so svoje pridelke in izdelke in s tem tudi bogato zakladnico kulturnih, kulinaričnih in etnoloških posebnosti. Pestra ponudba peciva, ekoloških mesnih in mlečnih izdelkov (tudi ovčjih in kozjih), lanu, konoplje, žit in izdelkov iz njih.

Kud Bo+żo ra¦Źi¦Ź Adle+íi¦Źi.jpg
KUD Božo Račič Adlešiči
Foto: KP Kolpa

Mojstri domače in umetnostne obrti so predstavili različne pletene izdelke, keramiko in seveda belokranjsko vino, ki je privabilo številne obiskovalce. Za veselo vzdušje so poskrbeli tamburaši z belokranjsko pesmijo in folkloristi s plesom v značilnih belih tradicionalnih belokranjskih nošah iz Kulturno umetniškega društva Božo Račič Adlešiči. Ti pa so pripeljali zelenega Jurija, ki se je sprehodil po tržnici, spremljala pa ga je njegova pesem Došel je došel Zeleni Jure… Običaj, ki je danes v Beli krajini še kako živ, se v deželi belih brez praznuje 24. aprila, saj je takrat Zeleni Jurij prijezdil prek Kolpe.

Jurjevo v Dom+żalah.jpg
Jurjevo v Domžalah
Foto: KP Kolpa

Predstavile so se tudi ljudske pevke Kresnice predice in Dolenjka Sandra Murgelj na diatonični harmoniki, ki kot študentka opravlja prakso v Krajinskem parku Kolpa.

Sandra Murgelj.jpg
Sandra Murgelj
Foto: KP Kolpa

Nekaj besed o zavarovanem območju narave in ljudeh ter značilnostih Bele krajine je spregovoril direktor KP Kolpa Boris Grabrijan. Navzoče je pozdravil tudi gostitelj domžalski župan Toni Dragar, ki že tradicionalno vabi Krajinski park Kolpa v Domžale. Prireditev je povezovala Tanja Vidic Goršak. Obiskovalci so na praznično soboto tako v polnosti doživeli Belo krajino.

Tambura+íka skupina KUD BRA.jpg
Tamburaška skupina
Foto: KP Kolpa