sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Novice Velike Lašče

FOTO: Dvajset let sodelovanja in dvanajst let pobratenja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.09.2016 10:10

V dvorani Levstikovega doma v Velikih Laščah si je sinoči množica ogledala kulturno prireditev ob 20 letnici sodelovanja med občinama Velike Lašče in Lützelflüh iz Švice. Pripravilo jo je društvo Kulturni most Lützelflüh-Velike Lašče.

Sodelovanje med obema občinama se je začelo leta 1996, ko se je ob slovenskem kulturnem prazniku proslave na slovenskem lektoratu bernske univerze udeležila delegacija iz naše občine pod vodstvom tedanjega župana Milana Tekavca.

Povod za obisk je bil prevod Martina Krpana v bernsko nemščino, ki ga je naredil protestantski pastor iz okolice Berna. Pobudniki sodelovanja med Laščami (Retje, rojstni kraj pisatelja Frana Levstika) in Bernom so bili gospod Ivan Martelanc iz Zunanjega ministrstva Republike Slovenije, gospa Ljudmila Schmid, lektorica slovenščine na bernski univerzi in gospod Milan Greiner, arhitekt, Slovenec, ki živi v Švici.

Do leta 2004 so se med občinama tkale vezi na številnih področjih, predvsem v kulturi , šolstvu in založništvu.
Tako se je postopoma gradil in utrjeval »Kulturni most« in Švicarji so z željo po nadaljnjem sodelovanju ustanovili tudi uradno društvo Verein Kulturbrücke Velike Lašče – Lützelflüh.

Leta 2004 pa je tako prišlo do uradnega pobratenja obeh občin.
»Za majhno občino, kot je velikolaška, je to velik dogodek, na katerega ponosni, saj je po naših podatkih občina Velike Lašče prva v Sloveniji, ki je z eno od švicarskih občin podpisala akt o pobratenju in se pridružila švicarskim partnerjem, ki jih imajo njihove občine po številnih državah, » je dejal velikolaški župan Anton Zakrajšek .

Vezi, ki so, se v teh letih spletle med občinama, segajo na različna področja – šolstvo, podjetništvo, turizem, kultura, predvsem pa je to prijateljski most me družinami, ki se utrjuje z vsakoletnimi medsebojnimi obiski obeh pobratenih občin.


Anton Zakrajšek o obisku