stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kočevje

FOTO: Filma Kočevski pragozd in Pragozd Krokar napolnila dvorano KCK

Piše: T.P.

Čas objave:
17.05.2018 11:52

V torek sta bili v Kulturnem centru Kočevje premieri dveh dokumentarnih filmov - Kočevski pragozd in Pragozd Krokar, ki sta nastala v sodelovanju Izobraževalnega programa RTV Slovenije, strokovnih sodelavcev Zavoda za gozdove Slovenije iz enote Kočevje in Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Vsebina obeh filmov predstavlja vpogled v utrip pragozdnega ekosistema in prikazuje osupljiv preplet številnih naravnih procesov, v katerih sodelujejo vsa bitja Kočevskega pragozda. Posebno pozornost so ustvarjalci filma o pragozdu Krokar posvetili predvsem ledenodobnim zatočiščem bukve, ki je bila v lanskem letu na slemenu Borovške gore vpisana tudi na UNESCOV Seznam svetovne naravne dediščine.

Po predvajanju je sledil kratek, a zelo zanimiv pogovor z avtorji, ki so obiskovalcem predstavili proces nastajanja obeh filmov in svoj namen v filmsko sliko prenesti vso mogočnost neokrnjene narave. Polna dvorana obiskovalcev filma v Kulturnem centru Kočevje pa je dokaz, "da je zanimanje za naravo, za sobivanje v njej izjemno, na kar smo lahko kot trajnostna destinacija zelo ponosni," so sporočili organizatorji.