Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Žužemberk

FOTO: Gazvoda z najboljšo šmarnico

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.04.2013 08:41

Ljubitelji in pridelovalci vse bolj cenjene ekološke pijače šmarnice so se v petek, 19. aprila, zbrali v grajski kleti žužemberškega gradu, kjer je potekala svečana razglasitev najboljših.

(FOTO: SLAVKO MIRTIČ)

145 vzorcev različnih vrst te pregrešne samorodnice, kar je svojevrsten rekord glede na začetna ocenjevanja pred sedmimi leti. »Pred šestimi leti, ko smo izvedli prvo ocenjevanje so bili mešani občutki, bili pa so tudi pritiski predvsem na organizatorje,« je v uvodnem delu dejal predsednik TD Suha krajina Vlado Kostevc in dodal, da sta bila v letošnji komisiji tudi dva eminentna ocenjevalca, ki sta potrdila, da je šmarnica postala del širše vinarske zgodbe, ki jo peljejo tudi v Suhi krajini. Predsednik ocenjevalne komisije Legan Ludvik je povedal, da je bilo v primerjavi z minulim letom kar nekaj vzorcev izločlenih, predvsem zaradi napak in tudi mešanja z žlahtnimi vini, kar strogi komisiji ni ušlo.

Organizator je podelil več pohval, srebrnih in zlatih priznanj in enega šampiona. Med dobitnike zlate medalje z najvišjimi ocenami različnih ocenjenih sort so se zapisali Zvone Kokalj iz vinske gorice Trška gora, Franci Bojanc – vinska gora Lubanc, Franc Strmec vinska gora Lisec, Niko Glavan vinska gora Brinovka, Anita in Milan Škof vinska gora Vrtec-Bohor,Franc Perme iz Šmarjete, družina Bradač iz soteške gore, Franc Žvan vinska gorica Ljuben in Lovro Kralj –Vinska gorica Lubanc.

Šampion in absolutni zmagovalec letošnjega ocenjevanja je pa je postal Stanislav Gazvoda iz Stopič s skupno oceno 9,57. Vsi zbrani prisegajoč na zdravilnost te pijače, so prisluhnili tudi pevkam TD Suha krajina s pevskim vložkom in županu Francu Škufci, ki mu je pripadla tudi čast, da je čestital in podelil priznanja najboljšim.