pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Krka

FOTO: Glasbena darila šoli

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.11.2015 12:52

Osnovna šola pri Fari v občini Kostel od nekdaj slovi po dobrih muzikantih, pevcih in predvsem veselih, skromnih ljudeh.

Šola, ki jo vodi ravnatelj Martin Marinč, tudi prvi mož Prifarskih muzikantov, ima učencev za en večji avtobus, a se lahko pohvalijo z otroškim in mladinskim zborom, imajo tudi harmonikarski orkester na navadni harmoniki, ki šteje malo več kot četrtino vseh učencev (10) in seveda šolski ansambel, ki prepeva in igra ob slehernem dogodku v dolini zgornje Kolpe. Veliko glasbeno nadarjenih učencev, a premalo glasbil. Se jim bodo izpolnile skrite želje?

"In so se," je bil radosti poln Uroš Obranovič, profesor na šoli in tudi Prifarski muzikant. Šolo sta obiskala dobra moža, Marko Soršak-Soki, bobnar zelo znane slovenske zasedbe Elvis Jackson, in stand-up komik Tadej Toš. Elvis je v okviru projekta 20 za 20 šoli priskočil na pomoč in ji podaril bas kitaro in ojačevalec zanjo, uglaševalec ter pravi profesionalni cajon. "Jaz pa sem vam kupil elektro-akustično kitaro Fender, da boste s temi inštrumenti lahko sestavili pravi bend in odšli igrat na koncerte," je šolarje presenetil Tadej.

"Inštrumenti bodo zagotovo pomenili velik doprinos pri pouku glasbe na matični šoli Fara, podružnici Osilnica in seveda tudi malčkom v našem vrtcu Sonček. Popestrili pa bomo tudi številne prireditve v naši občini in tudi izven nje," je dejal Uroš Obranovič.

In kaj sta povedala darovalca? Marko: “K dvajsetim slovenskim izvajalcem, ki so tako ali drugače zaznamovali mojo bobnarsko kariero, sem na vajah ali koncertu sedel za bobne in nastal je glasbeni dokumentarec 20 za 20, ki je izšel maja. Njegov ponosen lastnik lahko postane vsakdo in tako zanj nameni poljubno donacijo. Njena višina je odvisna od zmožnosti posameznika, celotni izkupiček pa je namenjen nakupu inštrumentov za slovenske osnovne šole.''

Tadej Toš: ''Z Markom sva danes izpolnila najino skrito željo. Vi ste najmanjša šola v Sloveniji, a hkrati najbolj glasbena šola v Sloveniji."

Za konec, ob veliki zahvali obema, so gostitelji presenetili Marka. Na diatonično harmoniko, klavir, bas kitaro ter kitaro so zapeli in zaigrali skladbo Hawaiian Club skupine Elvis Jackson ter tako dokazali, da niso od muh.

Profesor Uroš Obranovič o dogodku