pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brežice

FOTO: HE Brežice poskusno že 2017

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
04.08.2016 10:51

Pri delih na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Brežice, kjer od začetka julija poteka preusmeritev Save iz obtočnega kanala v njeno prvotno strugo in na prelivna polja elektrarne, je, da bi omogočili lažje urejanje brežin, prišlo do manjšega zamika.

Savo bodo kljub temu preusmerili pravočasno in gradbeno jamo poplavili, kot je načrtovano.

V brežiški družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) so povedali, da zamik ni posledica zamude pri gradnji energetskega dela, temveč so se zanj odločili predvsem zaradi lažjih del pri urejanju brežin akumulacijskega bazena. Namreč brez zamika bi morali omenjena dela izvajati na že poplavljenem terenu oz. na približno dveh metrih globine, so pojasnili.

Dodali so še, da bodo preusmeritev Save končali med 22. in 26. avgustom in da omenjeni zamik ne bo vplival na potek gradnje brežiške elektrarne.

Po podatkih HESS sicer nad in pod jezovno zgradbo HE Brežice rušijo pregradne gradbene jame, z izkopanim gradivom pa zasipavajo obtočni kanal in teren ob prelivnih poljih. Iztočni del strojnice in prelivna polja je že zalila podtalnica.

Sicer pa v okviru gradnje po pogodbi in brez davka 65,7 milijona evrov vredne akumulacije z visokovodnim razbremenilnikom, za katero skrbi krško javno podjetje Infra, s kamnitimi oblogami utrjujejo brežine in iztočni del kajakaško-kanujske steze. Na rečnem levem bregu pa so že z asfaltom preplastili zunanje elektrarniške površine.

V energetske delu HE Brežice oz. v njeni strojnici nadaljujejo s pleskanjem in polaganjem keramičnih oblog, z nameščanjem strojnih in elektro napeljav, kovinskih konstrukcij in z deli na pročelju objekta.

Nameščajo tudi hidravlične napeljave in elektro instalacije za vodenje radialnih zapornic. Na vtočnem delu strojnice so končali montažo hidromehanske opreme, t. i. ribjih trebuhov in vtočnih rešetk.

Na vseh treh agregatih vgrajujejo turbinsko opremo. Na prvem agregatu poteka montaža statorja generatorja in na drugem gonilnika, namestili so vodilne lopate, na tretjem agregatu pa te še nameščajo. Preostala turbinska pokrova sta pripravljena za vgradnjo. Med drugim dela potekajo tudi na montaži elektro opreme in omar zaščite ter vodenja.

V HESS so še dodali, da 20 kilovoltno stikališče, transformator lastne porabe, razdelilnik nizkonapetostne lastne porabe, sistem enosmerne lastne porabe, dizelski agregat, drenaža pretočnih prostorov in strojnice že delujejo.

Sicer pa dvig vode na ustrezno raven v akumulacijskem bazenu predvidevajo novembra, tehnični pregled in začetek poskusnega obratovanja HE Brežice pa jeseni prihodnje leto.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov.