državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Miliči

FOTO: »Hristos se rodi – Va istinu se rodi«

Piše: KP Kolpa

Čas objave:
08.01.2018 05:08

Tako se pozdravijo pravoslavni verniki na badnjik – božični večer in na božič. Včeraj so ga praznovali tudi na našem koncu.

Obred pred obnovljeno cerkvico apostolov Petra in Pavla v Miličih se je pričel z zažiganjem badnjaka - hrastovega drevesca, ki je bilo posekano s tremi udarci sekire. Katoliki postavijo jelko kot božično drevo, pravoslavni pa sežigajo hrast, blagoslovljene hrastove vejice pa verniki odnesejo domov. Sledil je blagoslov vernikov, nato pa svečana maša, polnočnica. Kot že tradicionalno je polnočnica potekala ob 17. uri, saj je moral pop Miliške cerkve protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović maševati še v matični cerkvi v Moravicah pod Velebitom.

Z božičem 7. Januarja so pravi pravoslavni verniki zaključili štiridesetdnevni post, spet drugi so se postili vsaj na badnjik. Po polnoči je večina po starodavni tradiciji užila jagnje na ražnju ali odojka. Sedaj pa velikokrat kar oboje, saj je to tudi čas zbiranja sorodstva in prijateljev.

Da prebivalci ob Kolpi spoštujejo različnost, je bilo očitno tudi pri obredu v Miličih, saj je bilo med množico ljudi veliko katolikov, ki so se slovesnosti pridružili iz spoštovanja do svojih sosedov in prijateljev. Obisk je bil še posebno številčen tudi zato, ker je bil praznik ravno na soboto in vreme prijetno toplo. Multikulturnost ima v Beli krajini že stoletno tradicijo, nekoč pa naj bi po pripovedovanju v nekaterih cerkvah opravljali oba obreda: rimokatoliškega in pravoslavnega.

FOTO: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan