franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Iz slikovnega arhiva vzdrževanja Sokolskega doma

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.10.2016 10:05

AKC Sokolc, ki je trn v peti novomeški oblasti, je vrsto let opozarjal, da je potrebno Narodni dom obnoviti. Streha je zamakala na vseh koncih, v prostore je vstopala voda in uničevala parket, vlaga je načenjala ostrešje in notranjost. Pa se mladi niso dali - zavihali so rokave in s svojim delom postorili, kar se je postoriti dalo.

Tu je nekaj fotografij iz arhiva, ko so člani AKC Sokolc z lastnim delom in denarjem skušali ohraniti kulturno dediščino. Zdaj, ko je občina našla denar za obnovo stavbe s pomočjo ministrstva, morajo člani Avtonomne kulturne cone Sokolc zapustiti prostore Narodnega doma.

Sprva so bili odnosi z občinsko oblastjo precej napeti, zdaj naj bi, kot zagotavljajo v kabinetu župana, stekel dialog. AKC Sokolc vztraja, da obnova, ki je nujno potrebna, ne bi smela biti ovira za njihovo bivanje v prostorih Narodnega doma, ki so ga skozi leta z lastnim delom in denarjem vzdrževali, sicer bi se, kot pravijo, sesedel sam vase.


Zagotovo gre za občutljivo temo, v kateri vsak od vpletenih vleče na svojo stran. Upajmo, da bo zmagovalec prenovljeni Narodni dom in kultura v njem. Člani AKC Sokolc pa se bojijo, da bi z izpraznitvijo objekta za vedno ostali brez prostorov, kjer že več kot 10 let ustvarjajo in brezplačno poučujejo mlade na različnih področjih umetnosti. Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni je namreč napovedal, da bo obnovljen Narodni dom "zatočišče kulture" za mlade, ki bodo to možnost dobili preko razpisa. In Sokolci dvomijo, da bi bili na razpisu uspešni.