nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

Foto: Kdor bere, je car!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.09.2016 11:36

Na Mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško so pripravili že 4. zaključno prireditev za vse mlade bralce, ki so sodelovali pri projektu 'Kdor bere, je car!'.

Gre za projekt, s katerim želijo v knjižnici promovirati zabavno in hkrati dobro, poučno in kvalitetno branje otroškega in mladinskega leposlovja. V ta namen oblikujejo sezname priporočilnega branja za vse bralne stopnje. Pri oblikovanju seznamov so jim v pomoč priporočila Pionirske knjižnice Ljubljana - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri nas, kjer vsako leto objavijo pregled kvalitetne slovenske izvirne in prevedene produkcije. Kdor torej v Valvasorjevi knjižnici v enem letu prebere 7 naslovov iz seznamov in izpolni zgibanko, s tem postane bralec – 'car'. Tako so letos lahko čestitali 62 mladim 'carjem', ki so jih nagradili z lepimi nagradami.

Velika nagrada za mlade bralce pa je bila tako kot vedno že sama zaključna prireditev, ki je letos z Boštjanom Gorencem - Pižamo, slovenskim prevajalcem mladinskih del, tudi avtorjem, komikom, igralcem in raperjem, pomenila piko na i celotnim bralno-carskim doživetjem ob knjigah, ki so jih 'carji' prebirali skozi celo leto. Pižama je namreč tako otroke kot njihove starše s svojim zabavnim nastopom dodobra nasmejal. V svojem 'Pižama' stilu je interpretiral Dahlove Odvratne rime ter prebral odlomek iz ene od knjig o otrokom dobro poznanem Kapitanu Gatniku, katerega prevod je njegovo delo. V prijetnem sproščenem vzdušju so se otroci preizkusili tudi v njegovem kvizu o poznavanju pravljic. Na koncu pa je z interpretacijo slovenske rezijanske ljudske pripovedke o rusici in grdinici požel salve smeha.


"Dobra volja in smeh sta med drugim tudi ena od sporočil dobre otroške in mladinske literature. V naši knjižnici se bomo še naprej trudili, da bodo na priporočilnih seznamih 'carskih' knjig poleg tistih malo resnejših tudi knjige, ki bodo mlade bralce od srca nasmejale! Naj ob tem velja naš poziv, da se nam pridružite tudi v naslednjem, jubilejnem letu!," sporočajo iz Valvasorjeve knjižnice Krško.