pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Kočevje

FOTO: Kočevje pobarvano z rumeno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.06.2016 09:09

Rumene črte, narisane po tleh središča Kočevja, nakazujejo, kje je nekdaj stal kočevski grad. Skupina mladih je ta teden vzela v roke čopič in lonček barve ter narisala tloris stavbe, ki je bila med 2. svetovno vojno bombardirana, po vojni pa porušena. Na tem mestu so že več desetletij veleblagovnica, spomenik osvoboditve in zelene površine.

Označitev približne lokacije kočevskega gradu je bil prvi v seriji dogodkov in delavnic, ki jih bosta to poletje organizirala Občina Kočevje in društvo za razvoj prostorske kulture Urbani brlog. Kot je na sinočnji razpravi o nekdanji in sedanji podobi mestnega jedra Kočevja povedala Tanja Štajdohar, ena od sodelujočih pri projektu, je bil namen risanja rumenih črt oz. tlorisa gradu opomniti prebivalce Kočevja, kje je nekdaj stala najbolj prepoznavna stavba. Pravzaprav so si v društvu zastavili več ciljev.

Sodelujoči obljubljajo, da bodo med poletjem naredili več anket o podobi mestnega jedra, te naj bi bile dostopne tudi na spletu. Glavni namen delavnic in dogodkov, ki potekajo pod nazivom Vsi na ploščad, je spodbujanje razmišljanja o mestnem jedru in zbiranje predlogov za prenovo. Spomnimo: Občina Kočevje je pred sedmimi leti naročila izdelavo idejne zasnove za prenovo ploščadi – izdelal jo je arhitekt Boris Podrecca – a je zaradi spreminjanja cene, negativnega odziva javnosti in dela stroke ter ostalih razlogov nikoli ni uresničila.

Tanja Štajdohar