pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Adlešiči

FOTO: Kolpa združuje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.05.2016 16:35

Društvo Kolpa - reka življenja ali v originalu "Udruga rijeka života", ki združuje različne akterje vzdolž celotnega toka reke Kolpe na desnem bregu, je imelo letno skupščino.

"Posebnost tokratnega srečanja, ki se ga je udeležilo nekaj manj članov kot običajno je bila, da so se hrvaški člani zbrali v Sloveniji," so sporočili iz Krajinskega parka Kolpa. Srečanje v Kočevju je podprla tudi občina Kočevje, v imenu katere je udeležence nagovorila direktorica uprave Lili Štefanič; tamkajšnja društva in rokodelci pa so se predstavili na stojnicah.

Ob dnevnem redu redne letne skupščine društva, ki ga sestavljajo posamezniki, občine in druga manjša društva, ki zaradi poenostavitve poslovanja sedaj delujejo kot sekcije te udruge, je bil izveden še seminar na temo Nature 2000, mednarodnega sodelovanja in projektnega dela. Projekt Kolpa Natura je predstavila Antonija Vučić, Milan Medic delo Lokalne akcijske skupine Vallis Colapis in mednarodno sodelovanje hrvaških partnerjev, s posebnim poudarkom na čezmejnem sodelovanju s Slovenijo, Boris Grabrijan pa je predstavil območja Natura 2000 v Beli krajini in na kočevskem ter zavarovano območje Krajinski park Kolpa in delo javnega zavoda.

Predstavnik hrvaškega ministrstva za promet je predstavil prizadevanja ministrstva za vzpostavitev plovnosti Kolpe (Karlovac-Sisak) in hrvaški predlog mednarodnega sporazuma za skupen plovni režim na celotnem toku reke Kolpe. Pogovori naj bi se v kratkem nadaljevali na mednarodni komisiji za področje Save. Občina Črnomelj je pred leti pripravljala odlok o plovbi na reki Kolpi v okviru IPA projekta Curs Colapis,a ni doživel svoje implementacije, tako, da z veseljem pričakujemo predlog, ki naj bi uredil problematiko rabe in varovanja mejne reke.

Društvo sodeluje v številnih projektih povezanih z varstvom naravne in kulturne dediščine, promociji in turizmu. Ena odmevnejših akcij je tradicionalni "Kupski plov". Spust s kajaki, kanuji in rafti od izvira reke Kolpe v Narodnem parku Risnjak do njenega izliva v Savo v Sisku. Poleg promocije varovanja Kolpe in trajnostnega turizma je ta dogodek, ki ga bodo letos organizirali že šestič tudi odlična priložnost za krepitev medsosedskih odnosov. Udeleženci se vsakokrat, ko plujejo skozi območje Krajinskega parka Kolpa srečajo z vodstvom in prebivalci parka. Letos prvič regata ne bo pokrila celotnega toka (305 km) pač pa le posamezne dele saj tudi hrvaške kolege pesti pomanjkanje časa in financ. Pričetek spusta bo 18. junija in bo trajal do 2. julija; srečanje v Krajinskem parku Kolpa pa bo v nedeljo 19. junija na Prilišču in v Žuničih, na mestu kjer so na predvečer Hrvaške pridružitve Evropski uniji krajani slovenske Preloke in hrvaškega Prilišča sklenili živi most na reki, ki združuje, so še zapisali v sporočilu za javnost.