901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

FOTO: Krški svetniki o denarju za odpravo posledic neurja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.09.2016 11:34

Svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Krško so na včerajšnji 16. redni seji med drugim obravnavali predlog poročila o izvrševanju proračuna za prvo polletje letošnjega leta in odlok o zagotovitvi sredstev za odpravo posledic neurij ter se seznanili s poslovanjem energetskih družb in s posodobitvami programa nadgradnje varnosti v Nuklearni elektrarni Krško.

Generalni direktor Gen energije Martin Novšak je predstavil poslovanje skupine GEN ter med drugim med nadaljnjimi investicijskimi aktivnostmi izpostavil dokončanje izgradnje HE Brežice ter s tem povezane prilagoditve v NEK, aktivnosti na zamenjavi plinskih blokov v TEB in tehnološke nadgradnje v NEK.

Po besedah predsednika uprave NEK Stanislava Rožmana v NEK stalno posodabljajo opremo in procese ter povečujejo obratovalno varnost, razpoložljivost in zanesljivost elektrarne. Sicer pa program nadgradnje varnosti, s katerim soglašata lastnika in ga je predstavil Božidar Kranjc, poteka v skladu s časovnim načrtom v treh fazah. Prva faza z vgradnjo dveh novih sistemov pasivne izvedbe za zagotavljanje celovitosti zadrževalnega hrama je bila zaključena leta 2013, projekti druge faze, ki naj bi bila zaključena do konca leta 2018, pa so v procesu projektiranja.

Projekti med drugim obsegajo izgradnjo pomožne komandne sobe, dodaten neodvisen sistem tlaka reaktorskega sistema za primer nesreče; alternativno hlajenje bazena za izrabljeno gorivo, dolgoročno hlajenje reaktorskega hladilnega sistema in zadrževalnega hrama, nadgradnjo obstoječega operativnega podpornega centra za dolgoročno zagotavljanje varnih pogojev za delo in bivanje osebja za obvladovanje nesreče. Za tretjo fazo, ki naj bi se zaključila do konca leta 2021, pa potekajo priprave idejnih zasnov. Obsega izgradnjo posebej utrjene zgradbe, v kateri bodo nameščeni dodatni rezervoarji hladilne vode, dodatni varnostni sistemi za vbrizgavanje vode v reaktorski hladilni sistem/zadrževalni hram in v oba uparjalnika. Del te faze je varnostna nadgradnja skladiščenja izrabljenega goriva, ki z uvedbo suhega skladiščenja v odpornih hermetično zaprtih zabojnikih predstavlja prehod od aktivnih k pasivnim rešitvam. To pomeni, da za zagotavljanje hlajenja ni potrebna nobena dodatna naprava, sistem ali energent.

Kot je še poudaril Rožman, je tovrstno skladiščenje tehnično varnejše ter v svetu sprejeto kot najbolj ustrezen in razširjen način začasnega skladiščenja izrabljenega goriva.

Občinski svet je ob koncu sprejel sklep, da je varnost obratovanja jedrske elektrarne prioritetni interes občine, zato je poleg rednih seznanitev s poslovanjem Občinski svet Občine Krško pristojne pozval, da so v procese upravljanja in vodenja energetskih družb v občini Krško vključeni tudi strokovni kadri iz lokalnega okolja.

306.000 evrov za odpravo posledic neurij
Svetnice in svetniki so sprejeli tudi osnutek odloka o zagotovitvi sredstev v letih 2016 in 2017 za odpravo posledic neurij iz leta 2015 in junija 2016, in sicer 102.000 evrov v letu 2016 in 204.000 evrov v letu 2017. Kot je poudaril župan mag. Miran Stanko, bodo sredstva namenjena za sanacijo plazov na Armeškem in nad lokalno cesto v naselju Vrh pri Površju, za sanacijo šolskega igrišča in izvedbo odvodnjavanja nad OŠ Koprivnica, sanacije ceste in izvedbo interventnih del po neurju letos junija ter za izdelavo geomehanskih raziskav, projektno dokumentacijo in izvajanje nadzora nad sanacijo plazov.

O realizaciji proračuna za prvo polletje
Kot je uvodoma predstavila direktorica občinske uprave Melita Čopar, so bili prihodki v veljavnem proračunu za leto 2016 načrtovani v skupni višini 34,4 milijona evrov. Realizacija prihodkov v prvi polovici leta 2016 znaša 13,9 milijona in predstavlja 40,4 % prihodkov, načrtovanih v veljavnem proračunu. V veljavnem proračunu za leto 2016 so odhodki proračuna načrtovani v skupni višini 37, 4 milijona evrov. V obdobju januar – junij 2016 so bili odhodki realizirani v višini 12,6 milijona evrov, kar predstavlja 33,6 % načrtovane porabe za leto 2016. Med večjimi investicijami letošnjega leta v občini Krško so obnova OŠ Jurija Dalmatina Krško, obnova in modernizacija občinskih cest, gradnja odprtega širokopasovnega omrežja, opremljanje stavbnih zemljišč, …

Med drugim so svetnice in svetniki sprejeli osnutek Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za razvoj dejavnosti v južnem delu naselja Koprivnica, kjer je načrtovana gradnja stavb za opravljanje dejavnosti, ureditev površin za funkcioniranje stavb ter gradnja gospodarske javne infrastrukture oz. priključkov nanjo, pa tudi rekonstrukcija lokalne ceste Koprivnica – Leskovce. Sprejeli so še osnutek Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Industrijska cona Žadovinek ter osnutek Odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe tržnice v mestu Krško.