pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Krško

FOTO: Krški svetniki sprejeli spremembe proračuna za leti 2015 in 2016

Piše: Radio Krka/Občina Krško

Čas objave:
06.11.2015 12:54

Svetnice in svetniki Občinskega sveta občine Krško so na včerajšnji 10. redni seji sprejeli spremembe proračuna za letošnje in prihodnje leto.

Kot je pojasnil župan občine Krško mag. Miran Stanko, je sprememba proračuna za leto 2015 predlagana zaradi zmanjšanja transfernih prihodkov v višini 2,9 milijona evrov, in sicer v največji meri z naslova protokola z Agencijo za radioaktivne odpadke v višini 2,4 milijona evrov.

S spremembo prihodki proračuna Občine Krško za leto 2015 znašajo 34,8 milijona evrov, kar je 2,3 milijona evrov manj, kot je bilo načrtovano v veljavnem proračunu oz. se je načrtovani obseg prihodkov znižal za 6, 3 %. Načrtovani odhodki so glede na veljavni proračun nižji za 7 % ali za 2,6 milijona evrov in po rebalansu znašajo 35 milijonov evrov.

Izvajanje nekaterih projektov se je podaljšalo v leto 2016, gre predvsem za projekte, kot so cesta Zdole, obnova stadiona Matije Gubca, pločniki na Senovem, knjižnica Krško, modernizacija cest, infrastruktura ob HE Krško, izvajanje agro operacij Veliki Podlog in Pijavško polju, pokopališče Brestanica, parkirišče na Dalmatinovi v Krškem, Kulturni dom Krško, …

S spremembo proračuna predlagani prihodki proračuna Občine Krško za leto 2016 znašajo 34,1 milijona evrov, kar je 2,1 milijona evrov več, kot je bilo načrtovano v sprejetem proračunu. Tako se je v primerjavi s sprejetim proračunom načrtovani obseg prihodkov povečal za 6,6 %. Na odhodkovni strani so načrtovani odhodki glede na sprejeti proračun višji za 7 % ali 2,2 milijona evrov. Investicijski projekti, ki niso bili v celoti izvedeni v letu 2015, se bodo nadaljevali v naslednjem letu.

Spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
Med drugim so svetnice in svetniki sprejeli tudi spremembe in dopolnitve osnutka odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Krško, s katerimi se med drugim po besedah vodje oddelka za urejanje prostora in varstvo okolje Mitje Kožarja upoštevajo spremembe pri razvoju mesta, omogoča izvajanje aktivne zemljiške politike, s katero se bodo aktivirala novonastala stavbna zemljišča, posledično se bo povečal odstotek pozidanosti na za to namenjenih stavbnih zemljiščih, zmanjšal stanovanjski problem občanov in podobno.

Spremembe pravilnika o sofinanciranju programov za otroke in mladino
Svetnice in svetniki so sprejeli tudi pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sofinanciranju programov in projektov za otroke in mladino, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Krško. Po zgledu nekaterih drugih občin so s spremembami pravilnika vzpostavljeni dodatni pogoji za sofinanciranje programov mladinskih organizacij in organizacij za mlade, s katerimi želijo spodbuditi povezovanje Mladinskega sveta Krško in njegovo delovanje. Prav tako bodo na javnih razpisih za sofinanciranje mladinskih projektov lahko kandidirale tudi ostale nevladne organizacije, ki delajo za in z otroki ter mladino.

Sredstva za logopedske obravnave
Poleg tega so svetniki sprejeli tudi sklep o zagotovitvi sredstev za izvajanje določenih programov v OŠ dr. Mihajla Rostoharja, in sicer za delo logopedinje, ki opravlja preventivne preglede za vse otroke v občini Krško kot tudi nadaljnje logopedske obravnave. Ker zadnja leta višina sredstev, ki jih šola prejme z ministrstva za zdravje, ne zadošča več, bo Občina Krško ta program sofinancirala do višine dejanskih stroškov.