zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Adlešiči

FOTO: Martinova sobota v Adlešičih: vinorel – šopek vina na papirju!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.11.2016 07:53

Kljub obilici dogodkov v bližnji in daljni okolici je mednarodna slikarska kolonija v Krajinskem parku uspela. Pri dogodku je sodelovalo skoraj 20 umetnikov iz Slovenije in Hrvaške (KUD Artoteka Črnomelj, društvo ULAK iz Karlovca in društvo Zora iz Prilišća, ter posamezniki), ki so ustvari veliko zanimivih slik.

Nekateri so se s tovrstnim slikanjem srečali že lani, drugim pa je vsestranski umetnik Ivica Kiš iz Zagreba, ki je najpomembnejši promotor te tehnike, podal osnovne napotke za kvalitetno poslikavo z vrhunskimi vini.

Namen vinorelov je promovirati vinogradnike in vinarje, ki pridelujejo to vrhunsko kapljico. In tudi več od tega: slike z vinom so lahko ponos pridelovalcev, lahko so zanimiva dekoracija kleti in mogoče si kupec, ki ceni dobro kapljico zaželi tudi umetniškega dela narejenega z njim (ali obratno).

V Krajinskem parku Kolpa bodo tudi v prihodnje nadaljevali so tovrstnimi prireditvami, ki pa bi jih v trdnejši povezavi z vinarji lahko še nadgradili in obogatili. Ko bodo dela ustrezno dozorela jih bomo predstavili na priložnostni razstavi, v bodoče pa pripravili tudi galerijo vinorelov.

In še misel Ivice Kiša: »Kdorkoli se spusti v avanturo z vinoreli – teh nikakor ne sme skrivati v mapi, saj imajo radi svetlobo dneva. Zorijo s časom in so prijetne arome, tudi še dolgo po slikanju. In tako kot vino; s časom postajajo vse boljši in boljši…«,

Svoja najboljša vina sta prispevala vinarja: KALIGARICH iz Cetor - REFOŠK in DOLC iz Drašičev - PANKRTA. Oba sta se izkazala kot vrhunska tudi za namen poslikav.

Vinarji; če vas zanima promocija vaših vin tudi na tak način,  se jim lahko pridružite.