pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

FOTO: Med MO Novo mesto in AKC Sokolc vre

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.09.2016 15:46

Člani AKC Sokolc, ki bi se morali do jutri izseliti iz novomeškega Narodnega doma zaradi njegove napovedane prenove, tega ne bodo storili. Jih je pa zjutraj pričakalo nasilno sporočilo, ki je le eno v vrsti podobnih.

Jutri bo v Novem mestu dan D, ko bi se moralo iz Narodnega doma izseliti približno 20 članov Avtonomne kulturne cone Sokolc, ki tam ustvarjajo in živijo že več kot 10 let. Mladi, ki se ukvarjajo z organizirano in v javnosti dobro sprejeto dobrodelnostjo, pa tudi z umetnostjo, zlasti likovno, glasbeno, kiparsko in fotografsko, napovedujejo, da se iz prostorov v tako kratkem času ne morejo izseliti.

V torek so bili s strani kabineta župana MO Novo mesto seznanjeni, da se morajo v roku treh dni izseliti. Pismo je bilo osebno izročeno članu AKC Sokolc Sebastjanu Šeremetu, ki je prišel v prostore občine pod pretvezo, da gre za dogovore o prenovi Narodnega doma. Tam živeči pravijo, da ne nasprotujejo prenovi, saj si jo sami želijo že leta. Za pomoč zaradi takšnega odnosa so se obrnili tudi na družbena omrežja.

Na Facebook strani Sokolc so med drugim zapisali: »Vse, ki jih doseže to sporočilo obveščamo, da se je danes (27.9.) zgodil nov, doslej največji napad na Avtonomno kulturno cono Sokolc. Tokrat so storilci več kot znani, kljub temu, da so dalj časa pritlehno čakali na – po njihovem mnenju – pravi trenutek. Mestna gospoda z Rotovža je kljub pisnemu dogovoru o uporabi prostorov in ustnim zagotovilom, da zaradi obnove strehe nikakor ne bo prišlo do izselitve oz. deložacije, danes uporabnikom vročila obvestilo o izselitvi Narodnega doma v roku treh dni! Občina v obvestilu navaja, da z nami ni sklenila nobenega pisnega dogovora, kar absolutno ni res. Spomnimo in poudarimo že na začetku, uporabniki ob vselitvi nismo zasedli neke privatne posesti oz. tuje zgradbe. Šlo je in gre za legendarno stavbo, prvi narodni dom v naših krajih, ki je zapuščena začela propadati, zaradi popolne ignorance številnih občinskih administracij. Z vselitvijo smo uporabniki zgodovinsko stavbo rešili pred propadom in jo tudi obnavljali po lastnih močeh, z lastnimi sredstvi. V vsem tem času smo izvedli številne kulturne dogodke, delavnice in humanitarne akcije, s katerimi smo brez razlikovanja pomagali tako domačinom v stiski kot tujcem in celo drugim državam. Tako smo tisti, ki trenutno prebivamo v Narodnem domu, kot tudi tisti, ki prihajamo v »Sokolca« in skupaj tvorimo aktivnosti ter sokolski avtonomni prostor, skrbeli za ostanke skupnosti v času, ko v svetu vlada logika privatne lastnine, koncentracije kapitala v rokah peščice in naraščajoče neenakosti. S tem že vnaprej zavračamo napačno argumentirane teze o zasegu tuje lastnine. Občinsko ni tuje, občinsko je naše (in vaše, če želite). Tako kot pred kratkim tovarna Rog in ostali skvoti po državi ter v svetu, tudi Narodni dom ne more in ne sme biti talec zasebnih interesov. Dan napovedane nasilne izselitve doma in zasedbe avtonomne cone je tako postavljen na petek (30.9), čemur se bo sokolska skupnost, skupaj s prijatelji in tovariši iz ostalih mest, ki si z nami delijo usodo, postavila po robu z obrambo skupnega, avtonomije in svobode, zato STAVBE NE MISLI ZAPUSTITI, sploh pa je tridnevni rok, zapisan v obvestilu (kjer ne gre niti za odločbo!) povsem nerealen. Zato pozivamo vse, ki razumejo naš boj, idejo in večletno delovanje, da se nam v petek v čim večjem številu pridružijo. Če ne zdaj, kdaj?! Že nekaj časa je namreč na isti dan napovedan koncert BRKOVI + HBWC, na katerega ste seveda vabljeni, saj dogodka ne mislimo odpovedati.«

Je pa danes zjutraj člane AKC Sokolc spet v vratih dočakalo sovražno sporočilo – v petokrako zvezdo zaboden nož s svastiko. Kot so povedali stanujoči, sumijo skupino ljudi, ki je s podobnimi parolami in različnimi eksplozivnimi sredstvi že uničevala vrata Narodnega doma.

Kot pravijo člani AKC Sokolc, se jutri, kot je to od njih zahtevala v pismu Mestna občina Novo mesto, ne bodo izselili, saj jim je arhitekt, ko je prišel na oglede prostorov dejal, da njihovo bivanje ni ovira za prenovo strehe Narodnega doma.

Kako se bodo zadeve razpletle, bomo videli jutri in v prihodnjih dneh.