petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

FOTO: Med Sončki je vedno lepo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.10.2016 14:35

Tako kot po vsej Sloveniji so tudi v novomeškem društvu Sonček včeraj na široko odprli svoja vrata in medse privabili številne obiskovalce.

V Zvezi Sonček se zavzemaJo za enake možnosti vseh prebivalcev, ne glede na njihove telesne in intelektualne sposobnosti, za življenje po njihovi predstavi, v sožitju z vsemi prebivalci. Ključ do enakopravnega življenja je univerzalna dostopnost javnih objektov, blaga in storitev. Še vedno pogosta nedostopnost javnih storitev je povsem nesprejemljiva. Zato so v okviru letošnjega Svetovnega dneva cerebralne paralize, ponovno organizirali Dan odprtih vrat v vseh centrih Sonček po Sloveniji.

V okviru dneva odprtih vrat so tudi tokrat poudarili pomen inkluzije – Ene šole za vse!. Stopnjujejo akcijo osveščanja vrtcev, osnovnih in srednjih šol o pomenu vključevanja otrok s posebnimi potrebami v različne programe v običajnih šolskih okoljih. 

Za Dan odprtih vrta v Centru Sonček Novo mesto so obiskovalcem pripravili kratek glasbeni program, v katerem so nastopili novomeški Sončki. Predstavili so tudi, kaj počnejo v centru, na obnovitveni rehabilitaciji ter kaj jim nudi Sončekkot  društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine.

Pripravili so še okroglo mizo na temo "Tudi jaz bi hodil v šolo/vrtec z vrstniki", ko je bil gost študent Sašo Luzar. Spregovoril je o šolanju, dostopnosti in pravicah, beseda pa je tekla tudi o problemih, s katerimi se je srečeval kot študent na invalidskem vozičku.