stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

FOTO: Mednarodna znanstvena konferenca

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.04.2016 17:44

Na novomeškem Visokošolskem središču se je danes končala 16. mednarodna znanstvena konferenca na temo globalizacije in družbeno-ekonomskih sprememb v Evropski uniji, ki sta jo organizirali Fakulteta za poslovne in upravne vede Novo mesto ter Visoka šola za upravljanje in poslovanje Novo mesto.

Na konferenci je sodelovalo 165 strokovnjakov iz osmih držav, ki so pripravili 103 prispevke. Razpravljavci so skušali najti odgovore na pereča ekonomska vprašanja, ki jih sprožajo spremembe v ožjem in širšem družbenem okolju. Udeleženci so si izmenjali znanstvene ugotovitve in predstavili dobre podjetniške izkušnje.

Naslov konference Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU je po mnenju predsednice organizacijskega odbora in dekanice Visoke šole za upravljanje in poslovanje Novo mesto mag. Malči Grivec izjemno aktualen, saj trenutne gospodarske, politične in družbene razmere postavljajo družbi vedno nove izzive, kot so migracijski tokovi, še vedno nizka gospodarska rast in visoka brezposelnost, davčne utaje in vedno večje neenakosti tako med državami kot posamezniki.

V četrtek so bila izvedena štiri plenarna predavanja. Osebne vrednote in etično vedenje menedžerjev je predstavila izr. prof. dr. Jasmina Starc, dekanica Fakultete za poslovne in upravne vede Novo mesto; vpliv globalizacije na družbeno-ekonomsko tranzicijo je osvetlil akad. prof. dr. Zoran Aranđelović iz Ekonomske fakultete Univerze v Nišu; dr. Ljiljana Krneta iz Fakultete za politične študije Univerze v Banja Luki je predstavila vlogo nadarjenih posameznikov; dr. Vesna Bedeković, dekanica Visoke šole za menedžment v turizmu in informatiki iz Virovitice, je poudarila pomen medkulturnih kompetenc za poslovanje v globalnem svetu.


Danes sta delo in razprava potekala v sedmih sekcijah na štirih tematskih področij: izziv globalizacije in
ekonomsko okolje, menedžment človeških virov, menedžment v šolstvu in menedžment v zdravstvu. Tako so bile obravnavane pomembne gospodarske teme, med katerimi prevladujejo inovacije, ustrezno znanje zaposlenih in trajnostna usmerjenost organizacij. Poseben poudarek pa je bil namenjen etičnosti upravljanja in poslovanja.

Ob tem želijo poudariti, da konferenca združuje različne strokovnjake iz Osrednje in Vzhodne Evrope ter Rusije in tako krepi sodelovanje na pedagoškem in znanstvenoraziskovalnem področju. Dodana vrednost konference je tudi v tem, da so svoj pogled na obravnavane tematike predstavili tudi študenti. Prav tako pa je to priložnost za tkanje vezi tudi s širšo javnostjo. Ob konferenci je izšel zbornik povzetkov prispevkov, naknadno pa bo izšel tudi zbornik prispevkov.