zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Trebnje

FOTO: Mednarodni dan netopirjev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.09.2016 07:41

»Ne tič ne miš«, tako imenuje netopirje ljudski glas. Te zanimive živali so aktivne ponoči in se - vsaj pri nas - prehranjujejo z žuželkami, podnevi pa si poiščejo zatočišče tudi v podzemeljskih jamah.

Danes tako po vsej Sloveniji prirejajo prireditve, kjer lahko netopirje spoznavate na poseben, zanimiv način. Med drugim bo tudi v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev Županova jama pri Trebnjem danes gostila dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih, pa hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti.

Na ploščadi pred jamo bodo dogodke pričeli ob 16:00 z ustvarjalnimi delavnicami. "Izdelovali bomo netopirnice – lesene »hiške«, ki jih pritrdimo na drevo in ki jih lahko netopirji uporabijo za poletno zatočišče, v katerem vzgajajo svoje potomce. Preizkusili se bomo tudi v izdelovanju »netopirjev« iz različnih materialov," so napovedali.

Ob 18:15 se bo program nadaljeval na površju pred jamo, s strokovnim predavanjem, ki ga pripravlja Jaka Kregar iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Po predavanju, ko se bo pričelo mračiti, pa boste s pomočjo pretvornikov UV zvoka prisluhnili netopirjem, ki bodo izletavali iz jame.

V Županovi jami vsako leto prezimuje približno 100 malih podkovnjakov, ki so ena od več kot dvajset vrst netopirjev, znanih v Sloveniji. Jame so pomemben habitat tudi za nekatere druge živali, raznolik in bogat življenjski prostor pa je praktično ves kraški svet.


Kljub temu, da je vstop v Županovo jamo plačljiv, pa bojo ostali dogodki Mednarodne noči netopirjev, ki bodo potekali na površju - predavanje, delavnice, poslušanje netopirjev - brezplačni.

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV (MNN) po svetu poteka že vse od leta 1997 in sicer v več kot 30 državah. V svetovnem merilu MNN torej letos praznujemo že 20-ič, v Sloveniji pa se praznovanju pridružujemo že 18. leto zapored. Obeleževanje mednarodne noči netopirjev je v letu 2016 še v enem pogledu posebno, saj mineva 25 let od podpisa Sporazuma o varstvu populacij evropskih netopirjev (Agreement of the Conservation of Bats in Europe – EUROBATS), ki ga je Slovenija ratificirala leta 2003.

Tudi letošnjo MNN bomo v prazničnem vzdušju obeležili v Sloveniji, zato smo v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravili raznolik program: od opazovanj netopirjev do različnih predstavitev teh izjemnih nočnih živali.