Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

jedrska elektrarna krško, nek Svet24.si

»Ob vsem strahu pred jedrskimi elektrarnami me ...

Zbiranje zamaškov Ignac Fabjanič Svet24.si

Habjanič našel rešitev za dobrodelne zamaške

Damjan Murko Njena.si

Damjan Murko redko spi doma

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Novice Novo mesto

FOTO: Novomeški gimnazijci na poti do ameriške univerze Yale

Piše: Gimnazija Novo mesto, M.S.

Čas objave:
11.03.2019 10:55

2. in 3. februarja 2019 se je 33 dijakov Gimnazije Novo mesto z mentorji, udeležilo državnega kroga tekmovanja Word Scholar's Cup (WSC). WSC je petdnevno mednarodno tekmovanje v znanju trikrat na leto na treh nivojih: državnem, globalnem in ameriškem. Po prvem krogu tekmovanja uspešni dijaki nadaljujejo na enem od globalnih srečanj, v novembru pa se zberejo na zaključnem turnirju prvakov na ameriški univerzi Yale.

Število sodelujočih držav vsako leto narašča. Lani se je malezijskega kroga udeležilo nekaj več kot 4000 mladih s celega sveta.

Letos so organizatorji izbrali tri glavna prizorišča na treh celinah: v Evropi (Amsterdam), v Aziji (Peking) in v Avstraliji (Sydney). Regionalni krog letošnjega tekmovanja je gostila OŠ Danile Kumar. Sodelovalo je več kot 500 učencev in dijakov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Srbije. Tema letošnjega tekmovanja je A World on the Margins (Svet na obrobju).

Zanimanje za tekmovanje med dijaki raste, razlogi za to pa so številni. Gre za medpredmetno učenje, delo v skupini, razvijanje govorniške veščine, pridobivanje samozavesti za nastopanje v javnosti, aktivno
uporabo angleščine, medkulturno povezovanje, nagrajevanje posameznega in skupinskega uspeha in navsezadnje privlačna potovanja.

Dijaki in mentorji Gimnazije Novo mesto so se v treh letih, odkar sodelujejo, udeležili tekmovanj v Vietnamu, Maleziji in Ameriki, letos pa so se že začeli pripravljati na odhod v Peking na Kitajskem. Po
tekmovanju, ki traja pet dni, bivanje v tuji državi vedno podaljšajo in izkoristijo za nekaj dnevno potovanje in oglede glavnih znamenitosti.

Z Gimnazije Novo mesto je v Ljubljano letos odšlo 33 dijakov 1., 2. in 3. letnika, kar je največje število do sedaj. V ekipah po tri so morali pokazati znanje iz šestih predmetnih področij v debatiranju, kvizu in pisanju eseja. Učno gradivo vedno dobijo na spletni strani organizatorja. Vseh 33 udeležencev je doseglo dovolj točk za uvrstitev na naslednji krog. Tako bo junijska odprava v Peking, ki se je že vsi
veselijo, najštevilčnejša do zdaj.