pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

FOTO: Novomeški gimnazijci na poti do ameriške univerze Yale

Piše: Gimnazija Novo mesto, M.S.

Čas objave:
11.03.2019 10:55

2. in 3. februarja 2019 se je 33 dijakov Gimnazije Novo mesto z mentorji, udeležilo državnega kroga tekmovanja Word Scholar's Cup (WSC). WSC je petdnevno mednarodno tekmovanje v znanju trikrat na leto na treh nivojih: državnem, globalnem in ameriškem. Po prvem krogu tekmovanja uspešni dijaki nadaljujejo na enem od globalnih srečanj, v novembru pa se zberejo na zaključnem turnirju prvakov na ameriški univerzi Yale.

Število sodelujočih držav vsako leto narašča. Lani se je malezijskega kroga udeležilo nekaj več kot 4000 mladih s celega sveta.

Letos so organizatorji izbrali tri glavna prizorišča na treh celinah: v Evropi (Amsterdam), v Aziji (Peking) in v Avstraliji (Sydney). Regionalni krog letošnjega tekmovanja je gostila OŠ Danile Kumar. Sodelovalo je več kot 500 učencev in dijakov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Srbije. Tema letošnjega tekmovanja je A World on the Margins (Svet na obrobju).

Zanimanje za tekmovanje med dijaki raste, razlogi za to pa so številni. Gre za medpredmetno učenje, delo v skupini, razvijanje govorniške veščine, pridobivanje samozavesti za nastopanje v javnosti, aktivno
uporabo angleščine, medkulturno povezovanje, nagrajevanje posameznega in skupinskega uspeha in navsezadnje privlačna potovanja.

Dijaki in mentorji Gimnazije Novo mesto so se v treh letih, odkar sodelujejo, udeležili tekmovanj v Vietnamu, Maleziji in Ameriki, letos pa so se že začeli pripravljati na odhod v Peking na Kitajskem. Po
tekmovanju, ki traja pet dni, bivanje v tuji državi vedno podaljšajo in izkoristijo za nekaj dnevno potovanje in oglede glavnih znamenitosti.

Z Gimnazije Novo mesto je v Ljubljano letos odšlo 33 dijakov 1., 2. in 3. letnika, kar je največje število do sedaj. V ekipah po tri so morali pokazati znanje iz šestih predmetnih področij v debatiranju, kvizu in pisanju eseja. Učno gradivo vedno dobijo na spletni strani organizatorja. Vseh 33 udeležencev je doseglo dovolj točk za uvrstitev na naslednji krog. Tako bo junijska odprava v Peking, ki se je že vsi
veselijo, najštevilčnejša do zdaj.