Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Prenočili so v objemu besed

Piše: T.K.

Čas objave:
26.04.2019 08:46

Na Gimnaziji Novo mesto je ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprila, potekal niz dogodkov pod skupnim naslovom Gimnazijska noč knjige, s čimer so se novomeški gimnazijci skupaj s svojimi profesorji pridružili številnim organizacijam in posameznikom doma in po svetu, ki jim knjiga in branje veliko pomenita.

Oku┼íanje knjig v gimnazijski knji┼żnici.jpg
"Okušanje" knjig v gimnazijski knjižnici
Foto: Polonca Centa

Svojevrstno uverturo v večerno dogajanje so že v zgodnjih popoldanskih urah odigrali dijaki na tradicionalnem gimnazijskem šahovskem prvenstvu, na katerem so se letos prvič pomerili tudi z nekaterimi profesorji, kar se je izkazalo kot zanimiva popestritev. Ob 17. uri so se odprla vrata bralnega maratona, kjer so udeleženci brali iz zbirk kratkih zgodb Nejca Gazvode Vevericam nič ne uide in Suzane Tratnik Noben glas. Oba avtorja sta povezana z Novim mestom – Gazvoda kot nekdanji gimnazijec, Tratnikova pa kot prejemnica lanskoletne nagrade za najboljšo prozno zbirko na festivalu Novo mesto short.

Vzporedno je v sosednji učilnici potekala projekcija filozofskega dvoboja med Slavojem Žižkom in Jordanom Petersonom, ki je med zainteresiranimi dijaki zbujala živahne polemike.

Pogovor s ciprsko pisateljico Noro Nadjarian.jpg
Pogovor s ciprsko pisateljico Noro Nadjarian
Foto: Polonca Centa

V sodelovanju z Založbo Goga so v atriju šole ob 19. uri pripravili osrednji dogodek – literarni večer in pogovor s ciprsko pesnico in pisateljico armenskega rodu Noro Nadjarian, ki je bila navdušena nad kulturnimi obzorji dijakov in njihovim obvladovanjem angleškega jezika, v katerem je potekal pogovor. Vse goste so nato povabili v prostore gimnazijske knjižnice z enim najlepših razgledov na dolenjsko prestolnico, ki so jo v nočnih urah preuredili v »knjižno restavracijo Pod zvezdami«. Tu so obiskovalci dobesedno okušali knjige in knjižne novosti, v nadaljevanju pa so na njenem odru spremljali še četrti letošnji GimNM KANT, na katerem so se predstavili gimnazijski besedni in glasbeni ustvarjalci ter poustvarjalci.

V čarobnem ozračju večera je nastopila še znana kamišibajkarica Tatjana Grabrijan, ki je »za lahko noč« zbranim dijakom – v šolski telovadnici jih je nato prenočilo prek trideset – predstavila to japonsko umetnostno zvrst, v kateri si roko podajata beseda in njena likovna upodobitev.

Ob navedenih dejavnostih so se udeleženci Gimnazijske noči knjige lahko sprehodili po knjižnem bazarju, ki je omogočil, da je prenekatera knjiga našla nov dom in ljubečega lastnika, si ogledali knjižna kotička letošnjih »jubilantov« Valentina Vodnika in Josipa Murna ter se seznanili z lastno konstruktivistično ustvarjalnostjo. Poskrbljeno je bilo tudi za vse ljubitelje miru in tišine, ki so se lahko umaknili na »literarno podmornico« in se z njo potopili v študijske vode, če je tako pač narekoval neizprosen tempo dijaškega vsakdana.

Med udeleženci in drugimi obiskovalci je bilo zaznati veliko navdušenje nad tovrstno obliko praznovanja dneva knjige, kar je zagotovo lepa spodbuda za to, da bo prireditev v takšni obliki morda postala tradicionalna.