Lara Komar (43) Odkrito.si

Bo Lara Komar zapustila Trst?

wc papir Svet24.si

Osumljenec noče iti na stran že 32 dni, še en ...

Natalija Verboten – Aktual Svet24.si

Natalija Verboten se je vrnila! Kaj je najbolj ...

termometer, zima, sneg, mraz Svet24.si

Po sneženju bo pritisnil “ruski mraz”

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

Screenshot from 2018-02-20 07-57-13 Njena.si

Znana Slovenka delila fotografijo novorojenčka

Severina Njena.si

Srečen dan za Severino!

Novice Brežice

FOTO: O ''zadevanju'' z dobrimi stvarmi

Piše: Večgeneracijski center Posavje

Čas objave:
14.11.2017 05:35

V brežiški enoti Večgeneracijskega centra Posavje je bilo predavanje patra Karla Gržana z naslovom »Vzgoja za trezno radost – preventiva pred zasvojenostjo«.

V okviru projekta »Žurajmo s prijatelji, ne z drogo!«, so v Večgeneracijski center Posavje, enoto Brežice, v goste povabili patra Karla Gržana, da z nami podeli svoja razmišljanja, poglede in bogate izkušnje, ki si jih je nabiral ob delu z odvisniki in odvisnicami.

Pater Karel Gržan je karizmatični teolog, duhovnik, pisatelj, proučevalec nebeških ozvezdij in slovenske zgodovine, ustanovitelj komune za odvisnike in odvisnice ter doktor literarnih ved. Je tudi predavatelj in prav slednjemu v zadnjem času namenja veliko svoje energije. Pravi, da ga predavanja polnijo. Polnijo pa tudi poslušalce, saj težko ostanejo ravnodušni ob njegovih srčnih, iskrenih, sočutnih besedah. In tako je bilo tudi minuli petek, ko je predaval o medčloveških odnosih in o tem, kako človeka ljubiti v vsej njegovi resničnosti.

»Ljudje pridemo v službo in si nadenemo svoje »EPP« obraze, kajti tam ni prostora za »biti resničen«, ampak za »biti popoln«. Ko pa pridemo domov, je to prostor, kjer se lahko sprostimo in smo to, kar smo. In prav je, da so doma ljudje, ki te sprejemajo v vsej svoji resničnosti. In te imajo radi v svoji resničnosti. Otroci pa ta občutek potrebujejo najbolj. Na eni strani jasno zastavljene meje in na drugi strani občutek, da jih starši ljubimo v vsej njihovi resničnosti, ttočno takšne kot so. Tudi z vsemi njihovimi napakami. In to je ena izmed odličnih preventiv pred zasvojenostjo«, nas je nagovoril Gržan. Besede so zvenele tako preprosto, toplo in sočutno.

Spregovoril je tudi o tem, kako je treba v življenju poiskati majhne radosti in skrbeti, da ne postanejo rutina. »Vzbujati nam morajo ravno dovolj hrepenenja in imeti morajo učinek zadetosti. Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi«. Tako ne iščemo škodljivih zasvojenosti, ampak lahko »evforičen učinek droge« poiščemo tudi v »kamiličnem čaju, ki ga v miru spijemo zvečer pred spanjem«.

»Biti srečen ni dobitek, ampak odločitev«, še pravi p. Karel Gržan in sklenil, da se je večkrat potrebno odločiti za srečo in to predajati tudi našim otrokom.