1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Črnomelj

FOTO: Obnovljena pravoslavna cerkev v Miličih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.07.2016 13:13

V Miličih v Občini Črnomelj so z liturgijsko slovesnostjo ob godu sv. Petra in sv. Pavla obeležili prenovo tamkajšnje tema apostoloma posvečene pravoslavne cerkve.

Prenova leta 1912 zgrajene cerkve je stala nekaj več kot 60.000 evrov. Končali so jo z nedavno strešno prenovo, za katero so približno 25.000 evrov zbrali na donatorski večerji v Ljubljani v začetku meseca, na katero so predstavniki slovenske srbske skupnosti povabili gospodarstvenike, umetnike, športnike in politike.

Direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić je povedal, da so želeli prispevati k ohranitvi belokranjskih pravoslavnih cerkva in pomagati srbski lokalni skupnosti, ki na območju Bele krajine pol stoletja živi v sožitju s preostalim prebivalstvom.

Slovesnosti se je udeležil tudi dramski režiser Dušan Jovanović, ki je enako poudaril pomen večstoletnega verskega in drugačnega sožitja v Beli krajini. "Gre tudi za večkulturnost, ki bogati Slovenijo", je dodal.

Po besedah predsednika lokalne cerkvene občine Marindol Sima Selakovića so se cerkvene prenove lotili pred nekaj leti. Zanjo so najprej sami zbrali približno 27.000 evrov, črnomaljska občina je za prenovo zvonika predlani prispevala pet tisoč evrov, strešna prenova pa jih je stala dodanih približno 27.000 evrov.
Cerkev sv. Petra in Pavla so sicer na mestu dotrajane starejše in manjše predhodnice leta 1912 zgradili pravoslavni verniki, potomci uskoških Srbov, ki so se v begu pred Turki v Beli krajini naselili v 16. stoletju.

V Beli krajini živi še približno štiristo avtohtonih Srbov, njihovo število pa se zaradi asimilacije in razseljevanja zmanjšuje, je še dejal Selaković.

Enoladijska cerkev sv. Petra in Pavla z elementi neoromantizma stoji na griču v zahodnem delu vasi. Nad vhodom je freska omenjenih apostolov s cerkvijo v ozadju, preprosto notranjost krasi ikonostas, delo metliške Jerebove delavnice. V gozdu streljaj od cerkve pa se skriva pokopališče. Tamkajšnje širše območje je sicer zavarovano kot del Krajinskega parka Kolpa. Cerkev poleg domačih obiskujejo verniki iz Črnomlja, Metlike in Novega mesta.

Nikola Damjanić o obnovi in zbiranju sredstev