državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Suhor

FOTO: Odkrili spominsko obeležje

Piše: B.V.

Čas objave:
25.03.2018 20:46

Občina Črnomelj je v Gornjem Suhorju pri Vinici pripravila slovesnost ob odkritju spominskega obeležja zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI.

Natanko teden dni pred 73-letnico od takrat, ko je britanski bombnik strmoglavil na belokranjska tla, so predsednik Slovenije Borut Pahor, britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey ter črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič nedaleč od kraja, kamor je padlo letalo, odkrili spominsko ploščo na dogodek tik pred koncem druge svetovne vojne. V spomin na pet letalcev, ki so izgubili življenja in so jih 2. aprila 1945 z vojaškimi častmi pokopali v Vojni vasi, ter na štiri, ki so preživeli. Spominsko obeležje so blagoslovili vojaški vikar Slovenske vojske Matej Jakopič, župnik Župnije Vinica Anton Gnidovec in župnik Župnije Črnomelj-Dragatuš Gregor Kunej.

Kot je dejala Čemas Stjepanovičeva, ji je v čast, da se je črnomaljska občina pridružila ostalim krajem, kjer so že postavljena obeležja padlim zavezniškim letalom. Prebrala je tudi pismo Zore Konjajev, ki je med vojno delala v civilni bolnici v Kanižarici, v katerem je zapisala, kako pomembno vlogo so imeli med drugo svetovno vojno Belokranjci. Britanska veleposlanica se je v imenu svoje države ponovno zahvalila za požrtvovalnost in izkazano čast njihovim letalcem med vojno in danes. Predsednik Pahor pa je poudaril, da je prav, da se Slovenci zavedamo, da smo imeli zaveznike in da se zvezniki zavedajo, da so imeli tukaj prijatelje tako takrat, ko so pri nas izgubljali življenja kot takrat, ko smo jim jih reševali. Predlagal je, da bi prav Gornji Suhor lahko postal kraj slovensko-britanskega prijateljstva.

Pred prireditvijo sta prizorišče prireditve, ki se je je udeležilo na stotine ljudi, preleteli letali Slovenske vojske. Iz transportnega letala Slovenske vojske pa so z višine 1.200 metrov skočili pripadniki Padalskega oddelka Letalske šole 15. polka vojaškega letalstva nadporočnik Roman Karun, višji vodnik Matjaž Pristavec in višji vodnik Uroš Ban, ki je tudi aktualni svetovni prvak v padalskih skokih na cilj in ki je s seboj prinesel slovensko zastavo.

V kulturnem programu so nastopili Mladinski pevski zbor OŠ Dragatuš, recitatorji Veronika Gorše, Tim Gašperič in Gill Wraight, Godba na pihala Črnomelj, tamburaši Folklorne skupine Dragatuš in kvartet policijskega orkestra.