stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Črnomelj

FOTO: Odprtje prometnega opozorilnega sistema v Črnomlju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.02.2017 15:32

Občina Črnomelj je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila križišče Zadružne ceste in Ulice pod lipo z opozorilnim sistemom COPS@road. Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje križišču in na prisotnost drugih udeležencev.

Zaradi nepreglednosti križišča se je Občina Črnomelj odločila za ureditev le-tega, saj se je po podatkih Policijske postaje Črnomelj v križišču Zadružne ceste in Ulice pod lipo v letih med 2010 in 2015 zgodilo 21 prometnih nesreč, med katerimi sta dve osebi utrpeli hujše telesne poškodbe, devet oseb pa je bilo lažje telesno poškodovanih. Križišče je nevarno predvsem zaradi slabe preglednosti pri vključevanju na prednostno cesto, kar lahko privede do nesreč zaradi neupoštevanja pravil prednosti. Opozorilni sistem COPS@road (Collision Preventing Safety system) je modularni nabor aktivnih prometnih znakov, individualno prilagojenih glede na posebnosti posameznega križišča. Sistem s pomočjo detektorjev zazna približevanje udeležencev križišču iz več smeri ter jih s pomočjo rumenih utripalcev na kontrastni tabli opozarja na nevarnost trka v realnem času.

Županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič je na simbolični otvoritvi poudarila, da gre za pozitiven prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev v tem križišču.
Celotna vrednost projekta ureditve križišča znaša 13.848,15 EUR, od tega je Občina Črnomelj v proračunu zagotovila sredstva v višini. 8.848,15 EUR.

»Križišče Zadružne ceste in Ulice pod lipo je predstavljalo veliko tveganje za prometne nesreče, saj gre za nevaren odsek, čemur botrujejo tudi podatki o številu prometnih nezgod. V Občini Črnomelj smo prepoznali problematiko in podprli skupno financiranje postavitve opozorilnega sistema, saj je varnost naših občank in občanov, kot tudi vseh ostalih udeležencev v prometu na nevarnih cestnih odsekih, na prvem mestu. Veseli nas, da smo s skupnimi močmi poskrbeli za večjo varnost križišča in na ta način prispevali k varnejšemu jutri,« je povedala županja Mojca Čemas Stjepanovič.


Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na križišču v Črnomlju
Na križišču Zadružne ceste in Ulice pod lipo so postavljeni štirje moduli sistema COPS@road. Prva enota vsebuje senzorsko nadzorovane utripalce nad znakom »STOP«, ki se aktivirajo takrat, ko se križišču približuje avto s stranske smeri. Prav tako se hkrati aktivira enota »CSD«, ki je nameščena na nasprotni strani križišča in opozarja voznike, ki se s stranske ceste vključujejo na prednostno cesto, z rdečim trikotnikom s klicajem takrat, ko se z leve ali desne križišču sočasno približuje vozilo po prednostni cesti. V kolikor na prednostni cesti ni vozil, se aktivirata le rumena utripalca. Na prednostni cesti sta na obeh straneh enoti s kontrastnimi tablami z vgrajenimi prometnimi znaki ter senzorsko nadzorovanimi utripalci. Svetlobni signali se na prednostni cesti aktivirajo v primeru, kadar se hkrati na stranski cesti križišču približuje vozilo (hitro utripanje), ali kadar vozilo na prednostni cesti prekorači hitrostno omejitev (počasno utripanje). Vse enote so med seboj brezžično povezane ter se napajajo na sočno energijo. Prav tako vse enote sistema na oddaljeni strežnik posredujejo statistiko o gostoti prometa, hitrosti vozil ter informacije o delovanju sistema. Poudariti je treba, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

Skupaj za večjo prometno varnost
V okviru projekta Skupaj za večjo prometno varnost bo Zavarovalnica Triglav podprla postavitve sistemov COPS@road na nevarnih prometnih točkah v 12 občinah po Sloveniji, kjer obstaja povečana nevarnost trkov. Največja slovenska zavarovalnica tako skladno s svojimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, aktivno prispeva k zmanjševanju prometnih nesreč na slovenskih cestah. »V Zavarovalnici Triglav na osnovi dosedanjih izkušenj vemo, da je mogoče z inovativnim sistemom COPS@road bistveno zmanjšati verjetnost nesreč na nevarnih prometnih točkah. Zato smo podprli postavitev sistema na križišču v Črnomlju, za katerega vemo, da se je na njem zgodilo že večje število prometnih nesreč,« je povedal direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav Edo Povhe.

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K. »Verjamemo, da bo odslej tudi to križišče varnejše za vse prometne udeležence. Veseli nas dobro sodelovanje z Občino Črnomelj in Zavarovalnico Triglav na področju povečevanja prometne varnosti na nevarnih točkah v Sloveniji. Le s sodelovanjem smo lahko uspešnejši in dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na naših cestah,« je pojasnil Peter Korun iz podjetja A.s.K.