franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Trebnje

FOTO: Okronan kralj, razglašena ambasadorja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.05.2016 12:09

S povorko društev se je včeraj začelo osrednje dogajanje v okviru 44. Tedna cvička v Trebnjem. Med drugim so Franceta Medleta okronali za kralja cvička, dva nova ambasadorja cvička pa sta postala Tone Anderlič in Tone Hrovat.

Začelo se je s povorko, številno množico dolenjskih vinogradnic, vinogradnikov in obiskovalcev prireditve pa so po povorki med drugim nagovorili Miran Jurak v imenu organizatorjev, Matjaž Jakše - predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, župan Občine Trebnje Alojz Kastelic, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša in predsednik Turistične zveze Slovenije, Peter Misja.

V povorki so sodelovali konjeniki, Trebanjske mažorete, Občinski pihalni orkester Trebnje, konjske vprege z vozovi, Cvičkov dvor (cvičkove princese, kralji cvička in ambasadorji cvička), praporščaki, največje bogastvo pa so predstavljali vinogradnice in vinogradniki vseh 32 društev, včlanjenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. V mimohodu po trebanjskih ulicah se je zvrstilo okoli 1600 udeležencev. V nadaljevanju je bil tudi uradno proglašen novi kralj cvička - Franc Medle iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami, član vinogradniškega društva Janeza Trdina.

Cvičkov dvor je od včeraj bogatejši tudi za dva nova ambasadorja cvička. To sta Tone Anderlič, ki je v času sprejemanja zakonodaje kot postalenc DZ aktivno sodeloval pri zaščiti dolenjskega posebneža - cvička in Tone Hrovat, vinogradnik, vinar, v času sprejemanja Pravilnika o cvičku predsednik Državnega sveta Slovenije in pedagog - ravnatelj Kmetijske šole in biotehniške gimnazije Grm, Novo mesto.

Zvečer se dogajanje nadaljuje z obiskom nekdanjih slovenskih vinskih kraljic iz vinorodne dežele Posavje, lokalnih vinskih kraljic in aktualne slovenske vinske kraljice Sara Stadler, za katere bo pripravljen poseben sprejem.

Danes bodo izbrali tudi novo cvičkovo princeso, zbrane pa bo zabaval ansambel Modrijani.

foto: zdvd.si