pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Semič

FOTO: Oratorij v Semiču

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.07.2016 13:21

Župnija Semič je med 11. in 15. julijem organizirala 7. Oratorij za mlade. Oratorij je dejavnost katoliške Cerkve in pomeni prijetno preživljanje prostega časa ter vzgojo za dobre krščanske in občečloveške vrednote.

V petih dneh so otrokom animatorji predstavili zgodbo o Ostržku, naučili so se novih pesmi, iger, otroci so v delavnicah pekli piškote, izdelovali orglice, postali pravi novinarji in izdelali časopis, spoznali osnove prve pomoči...

Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od l. 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje. Dogajanje povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera; v nekaterih primerih vključuje tudi skupno bivanje. Večina oratorijev se dogaja v poletnem času, za oratorij pa so primerni tudi vsi drugi počitniški časi oz. prosti dnevi.
Večina oratorijev je namenjena otrokom in mladostnikom, vodijo pa jih animatorji prostovoljci, ki so srednješolci in študenti. Obstajajo tudi oratoriji za starejše generacije: srednješolski oratorij, animatorij (oratorij za animatorje), oratorij plus (oratorij za odrasle), oratorij za družine. Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.