Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Brežice

FOTO: Osebne zgodbe za večjo varnost mladostnikov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.11.2015 14:25

"Še vedno vozim - vendar ne hodim" je nacionalno gibanje, ki se je leta 2008 lokalno razvilo v Društvu paraplegikov JZ Štajerske in katerega nosilec je danes Zavod VOZIM.

Gibanje na drugačen, inovativen način pristopa k reševanju problema slabe kulture vožnje, spodbujanju preventivnega delovanja na tem področju hkrati pa močno prispeva k rehabilitaciji in hitrejši ter učinkovitejši vključitvi invalidov v vsakdanje življenje.

Člani društva želijo opozoriti na pomen varnosti v cestnem prometu in povečati vedenje o posledicah prometnih nesreč. Primarno se usmerjajo na rizično skupino mladih med 15. in 22. letom starosti, ki z opravljanjem vozniškega izpita za motor in avto najbolj aktivno vstopajo v promet. Za cilj so si zadali, da bodo svoje zgodbe o tem, kako so se poškodovali v prometnih nesrečah, povedali vsem slovenskim srednješolcem.

Ker želijo tudi v Knjižnici Brežice pozitivno vplivati na mlade in jim varno vožnjo ukoreniniti kot vrednoto, so v sklopu svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč včeraj pripravili predavanji za posamezne oddelke dijakov brežiških srednjih šol.

Z njimi je svojo življenjsko zgodbo delil gospod Franc Ivenčnik, ki je z 19-imi leti doživel prometno nesrečo na motorju. Njegovo stanje se je po nesreči slabšalo, na koncu je pristal na invalidskem vozičku, a je danes kljub temu zelo aktiven invalid. Njegova izpoved se jih je vseh zelo dotaknila in zagotovo dosegla svoj namen.
Predavanje je zaključil s sporočilom: »Da moja zgodba ne bi postala tudi vaša!«

Dijaki so lahko preizkusili tudi očala Drunk Buster, ki prikazujejo različne stopnje alkoholiziranosti.
Pri izvedbi predavanj so nam pomagali sponzorji in donatorji: Generali zavarovalnica d.d., Adriatic Slovenica Zavarovalna družba d.d. in Zavarovalnica Tilia d.d., za kar se jim iskreno zahvaljujemo.