Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Žužemberk

FOTO: Park znanih Suhokranjcev bogatejši za nova obeležja

Piše: S. M.

Čas objave:
10.11.2018 10:56

Ob tradicionalnem dnevu spomina na znane Suhokranjce so v petek v Osnovni šoli Žužemberk obe šoli – Žužemberk in Prevole z roko v roki pripravili bogat kulturni program z razstavo raziskovalnih nalog pomembnih Suhokranjcev.

Posebno je bilo slovesno v Parku znanih Suhokranjcev, kjer je številne zbrane pozdravil župan Franc Škufca. Med gosti so bili tudi zgodovinar in znanstveni svetnik SAZU dr. Andrej Rahten, predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon ter kiparka mag. Alenka Vidrgar. Park, simbol hvaležnosti pomembnim Suhokranjcev je dobil tri nova obeležja , ki so zapisana v slovensko, celo evropsko in svetovno zgodovino. Bronaste upodobitve olimpionika Leona Štuklja, kontraadmirala in ministra Ivana Kerna ter gospodarstvenika in dobrotnika Jožeta Kastelica, so skupaj z učencema osnovnih šol Prevole in Žužemberk odkrili avtorica ter pobudnica projekta mag. Jelka Mrvar, župan Franc Škufca in gosti prireditve.

IMG_2166.jpg
Kontraadministral minister Ivan Kern
S. M.

Nove upodobitve akademske kiparke mag.Alenke Vidrgar je blagoslovil žužemberški dekan in častni kanonik Franc Vidmar.

IMG_2093.jpg
Župan Franc Škufca
S. M.

Poslanstvo odkrivanja in prenašanja spoznanj, kulture in vrednot je začela leta 1994 OŠ Žužemberk s podružnicami Ajdovec, Dvor Šmihel in z vrtcem. Tako so nastali: etnološki muzej, naravoslovne in botanične zbirke, zbirka starih tiskov ter najbolj poznan Muzej znanih Suhokranjcev, kasneje pa se je pridružila tudi OŠ Prevole. Projekt »Znani Suhokranjci« se je začel pred štiriindvajsetimi leti v OŠ Žužemberk, park pa kot projekt občine raste in se bogati od leta 2015,« je v nagovoru dejala gonilna sila projekta mag. Jelka Mrvar in dodala, da so bila v tem času postavljena štiri obeležja, spominska plošča in 12 bronastih reliefov, katerim so se pridružili še zadnji trije.

IMG_2158.jpg
Gospodarstvenik dobrotnik Jože Kastelic
S. M.

IMG_2164.jpg
Olimpionik Leon Štukelj
S. M.

Mrvarjeva je še dodala, da bo v prihodnjem letu postavljena še plošča z imeni donatorjev, vsa suhokranjska gospodinjstva pa bodo prejela tudi plakat znanih Suhokranjcev ter se na koncu zahvalila vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni realizaciji projekta. Svoj nagovor je zaključila z mislijo urednice slovenskega časopisa Svobodna Slovenija iz Buenos Airesa:
» Hvala, Suhokranjci! Toplo nam je pri srcu daleč od doma, ker oživljate spomin na velike ljudi, ki so po krivici pregnani hrepeneli po domovini, pa so umrli na tujih tleh!«

Žužemberška občina je ena izmed redkih slovenskih občin, ki ima takšen projekt, kot je Park znanih Suhokranjcev, katerega podpira občina, občinski svet in ves kraj.