profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ribnica

FOTO: Petkovi Grajski večeri

Piše: TD Ribnica, M.M.

Čas objave:
05.07.2018 19:34

Ribniški poletni festival, ki so ga poimenovali Grajski večeri in letos obeležuje 10. letnico, se začne ta petek.

GRAJSKI VEČERI RIBNICA 2018.jpg

Dogodki si bodo zatem v juliju in avgustu sledili vsak petek, ob 20. uri.

V prijetnem okolju ribniškega Gradu bodo znova poskrbeli za pestro dogajanje. Vrhunec bo doseglo v okviru Ribniških dnevov, ki jim bo kraljeval letos že 43. Ribniški semenj.  

Grajski večeri so postali znan in odmeven festival, za kar je bilo potrebnega veliko dela, predvsem pa vztrajnosti. Z letošnjim programom se znova približujejo največjim tovrstnim dogodkom v državi. Z referencami in programom so pridobili naklonjenost zvestih partnerjev in pokroviteljev, tako da se lahko pohvalijo s še boljšim programom kot prejšnja leta.

ALJAZ VESEL.jpg
Program za julij:

V PETEK, 6. JULIJA, V RIBNICI GOSTIJO TENORISTA ALJAŽA VESELA Z GOSTOMA.
ALJAŽ VESEL je pevsko izobraževanje začel leta 2008 kot bariton, ko je uspešno opravil sprejemne izpite na Konzervatoriju glasbe in baleta v Ljubljani. V tem času je dosegel nekaj odličnih rezultatov na pevskih tekmovanjih. Marca 2009 in 2010 se je udeležil mednarodnega pevskega tekmovanja Brune Špiler v Črni Gori in v konkurenci devetih držav dosegel prvo nagrado. Novembra 2009 je v Srbiji (Ruma) dosegel prvo mesto v svoji kategoriji, občina Ruma pa mu je dodelila posebno priznanje za najboljšega baritonista celotnega mednarodnega pevskega tekmovanja. Februarja 2010 se je udeležil Regijskega tekmovanja TEMSIG, kjer je v svoji kategoriji prejel 1. nagrado in s tem zlato plaketo.

Maja 2010 je svoje pevko izobraževanje nadaljeval kot tenor na Zürcher Konservatorium Klassik und Jazz. Od septembra 2011 do junija 2014 je študiral na Zürcher Hochschule der Künste (Bachelor of Arts – Dioplomski studij). Svoj študi je nadaljeval v Zürichu. (Master of Performance – koncertni magisterij). Januarja 2017 je uspešno magistriral in februarja istega leta vpisal svoj drugi magisterij (Master of pedagogy – pedagoški magisterij).

Junija 2013 je debitiral tako na opernem kot na vokalno – inštrumentalnem področju. Z vlogo Wolframa je nastopil v krstni izvedbi opere Heinrich Treibhäuser (Sandra Stadler, Kilian Deissler, PascalDestraz, Roman Lerch), napisano po Wagnerjevih motivih. Opera je svoj krst doživela na poletnem festivalu v Zürichu, Zürich Festspiele. Solistični tenorski part je odpel v delih Zolotana Kodalyja, Te Deum in v Glorii Franciska Poulenca.

Aljaž Vesel je izvedel preko dvajset vokalno – inštrumentalnih del skladateljev kot so Mozart, Hayden, Händel, Bach, Betthofen, Ryba, Puccini, Poulenc, Ramirez, Herzogneberg ... je polfinalist šestega mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Sankt Petersburgu (november 2013) in finalist mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Schaffhausnu in Halwillu v Švici (marec 2015 in maj 2017). Tenorist Aljaž Vesel redno nastopa kot koncertni in operni pevec po evropi in je bil štipendist Mestne Občine Ljubljana.

V Zürichu rojena italijanska soprnaistka GABRIELLA COLLUTO je bila že od otroških let pevsko zelo aktivna. Magistrski študij je sopranistka uspešno zaključila na visoki šoli za umetnost v Zürichu (Zürcher Hochschule der Künste) v razredu basista Lászla Polgárja.

Leta 2010 je uspešno debitirala v teatru Gessneralle (Zürich) v vlogi Simplicius v operi „Die Jugend des Simplicius Simplicisimus“ skladatelja K. A. Hartmannas-a. Sledila so gostovnja v teatru v Schaffhausnu kjer je poustvarila vlogo Pollisene v operi „Radamisto“ (G.F. Händel), vlogo Blanche v „Dialogues des Carmélites“ (F. Poulenc) in v teatru v Zürichu (JMTZ) vlogo FIORDILIGI v operi „Così fan tutte“(W. A. Mozart).

Gabriella Colluto je aktivna tudi kot konzertna pevka. Med kozertnimi deli je potrebno izpostaviti „Verdi Requiem“, „Te Deum“ in „Stabat Mater“ skladatelja A. Dvorak-a, „Stabat Mater“ (Pergolesi), „Elias“ und „Paulus“ (F. Mendelson). Sopranistka Gabriella Colluto je internacionalno aktivna kot koncertna in operna pevka v repertoarju dramskega soprana.

META FAJDIGA je študentka svetovno priznanega pianista in pedagoga Konstantina Scherbakova. Mlada pianistka je večkratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG in nagrajenka tekmovanj v Parizu, Sankt Peterburgu, Zürichu in Vidmu. Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo, med njene najvidnejše dosežke pa spada tudi nastop na podelitvi nagrad »Awards Night« Züriškega filmskega festivala. Na študijski poti so Meto Fajdiga podprle različne fundacije, med drugim tudi podjetje Krka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Grajske večere bo odprl župan Občine Ribnica Jože Levstek. Vstop na prireditve je prost. 

Partnerji Grajskih večerov so: Občina Ribnica, JSKD, Rokodelski center Ribnica, Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, Turistična zveza Slovenije.