evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Kočevje

FOTO: Po četrt stoletja znova čiščenje struge reke Rinže

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.07.2016 10:34

Potem ko je pred enim letim poginila več kot tona rib v Rinži in je vodstvo kočevske občine zahtevalo sestanek s pristojnimi službami glede izboljšanja kakovosti reke, je Ministrstvo za okolje in prostor letos zagotovilo 425.000 evrov za sanacijo struge Rinže.

Čiščenje struge naj bi se začelo avgusta, ko bodo zajezili vodo pri kočevski športni dvorani, odstranili odvečen mulj in sanirali brežine. Dno Rinže je bilo nazadnje očiščeno pred 24 leti, v skoraj četrt stoletja pa se je na dnu naložilo ogromno mulja. Rinža je tudi preveč zaraščena z rastlinjem, zlasti rumenim blatnikom, onesnažena, in nima dobrega pretoka, kar povzroča pomanjkanje kisika. Pogini rib so zadnja leta stalnica.

Med ostalimi vzroki za pogine pa so še visoka temperatura vode in dotok fekalne kanalizacije. Če po daljšem vročem obdobju pade večja količina dežja, se zgodi, da se fekalije in mulj dvignejo s tal, rezultat pa je katastrofalno umiranje rib. Kot neustrezna metoda se je izkazala tudi košnja lokvanjev, saj se stanje kočevske ponikalnice kljub lanskima dvema košnjama ni izboljšalo. Projekt sanacije na reki Rinži je podjetje VGP Hidrotehnik iz Ljubljane izdelalo že leta 2012, lani pa dopolnilo. Sanacija bo predvidoma trajala do konca septembra 2016.