profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Pogovorni večer z Vlasto Nussdorfer

Piše: N.R./R.K.

Čas objave:
25.03.2019 08:54

Na OZ RKS Novo mesto so gostili Vlasto Nussdorfer. V skoraj dveurnem pogovoru je gostja iskrivo nizala zgodbe iz osebnega življenja in na duhovit način opisala svojo dolgoletno povezavo z Rdečim Križem.

Pot državne tožilke, za katero meni, da ji je bila usojena, je tlakovala številne druge poti, tako humanitarne kot položaj Varuhinje človekovih pravic. Pripovedovala je, kako je začela pisati knjige, da bi z njimi pomagala skladom Hipokrat, Plamen dobrote in društvu Beli obroč, ki so bili ustanovljeni z njeno pomočjo. Posebej je izpostavila knjigi Naše deklice z vžigalicami in Naši dečki z ulice, ki sta prekinili molk o nasilju, psihičnem, fizičnem in spolnem. Piše tudi kolumne za spletni portal IUS-INFO, v katerih iskreno in kritično komentira
aktualne dogodke. V svojem šestletnem mandatu Varuhinje človekovih pravic je neizprosno nastavljala ogledalo oblasti in z avtoriteto in vztrajnostjo strla marsikateri trd oreh. Pokazala je več knjig obsežnega poročila varuhinje, ki ga je februarja predala svojemu nasledniku. Dotaknila se je kar nekaj področij življenja, zaradi katerih Slovenija še ne opravičuje načela pravne in socialne države.

Vse življenje in delo Vlaste Nussdorfer je prežeto s humanitarnostjo. Njena dobrota, plemenitost in srčnost so jih spodbudili, da so pogovorni večer zaključili z dobrodelno gesto. Zbrali so 207,80 evra prostovoljnih prispevkov za Beli obroč in dali pobudo za povezavo našega društva Življenje brez nasilja z Belim obročem. 

Vlasta Nussdorfer je obiskovalce s svojim sproščenim načinom pripovedovanja, s svojo plemenitostjo in
srčnostjo povsem očarala. Kljub napornemu delu, ki ga je opravljala, je vesela, odprta in vedno optimistična. »Svet se ne da premakniti naenkrat in ne čez noč spremeniti miselnost ljudi. Poslanstvo mnogih je tudi v tem, da spreminjajo svet. Z majhnimi koraki, a vendar. In to pot bom nadaljevala,« je zaključila gostja.
Dva odlomka iz njenih knjig je prebral Nezmir Hodžić z Gimnazije Novo mesto, pogovor je vodila Nuša
Rustja, prostovoljka Rdečega Križa.