Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Škocjan

FOTO: Pohod ob kulturnem prazniku do Salmičevih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.02.2017 15:32

V počastitev kulturnega praznika so pri domačiji Salmič iz Rese organizirali že tradicionalni pohod, ki se ga je udeležilo več kot 40 pohodnikov. Pri tem so hodili del po Knobleharjevi, malo pa tudi po Mlinarski poti v občini Škocjan.

Knobleharjeva pot je poimenovana po misijonarju in raziskovalcu belega Nila dr. Ignaciju Knobleharju, rojenem v Škocjanu, ki je prišel skoraj do izvira Nila. Mlinarska pot pa vodi tudi po dolini potoka Čolnišček, kjer so v preteklosti vrteli mlinska kolesa številni mlini.

Pot je pohodnike vodila od Rese po cesti skozi gozd do Stare Bučke, kjer se le 60 metrov od ceste nahaja geometrijsko središče občine Škocjan. V Stari Bučki so zavili proti Stopnem, kjer so se ustavili pri Bregarjevi domači. Prijazni domačini so jih pogostili z obilno malico in dobrim cvičkom. Okrepljeni so pohodniki nadaljevali pot do bližnje romarske cerkve Rožnovenske Matere božje, od tam pa so se spustili do Bučke, kjer so imeli krajši počitek pri gasilskem domu. Pot jih je vodila naprej mimo šole, mimo spomenika NOB, do župnijske cerkve sv. Matije. Tam so se srečali z Mlinarsko potjo, a so se v nadaljevanju spet oddaljili od nje. Na Mlinarsko pot sta jih opozorila informacijska tabla ob cerkvi ter lični leseni stolp z zvoncem na vrhu stolpa. Naprej je pohodnike pot vodila do Zaboršta, ki leži v pobočju pod Bučko ter naprej po gozdni poti do Rese. V gozdu ob poti so zasledili številne grape, po katerih tečejo, v tem času po dežju in topljenju snega kar obilni potočki. Opazili so tudi nekaj izvirov, ki napajajo te potoke. Na Salmičevi domačiji so pohodnike pogostili z odličnim odojkom, po katerih je domačija znana daleč naokoli, pa tudi z ostalimi dobrotami.

Po prijetnem druženju in prehojeni poti dobrih 10 kilometrov, bogati malici in kosilu so se udeleženci pohoda razšli z obljubo, da se prihodnje leto vnovič dobijo pri Salmiču na novem pohodu.