Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Pred vrtci in šolami plapola 23 novih zastav

Piše: Ekošola, G.C.

Čas objave:
30.09.2019 13:31

Mednarodni okoljski znak Zelena zastava v letošnjem šolskem letu na novo plapola pred 23 slovenskimi vrtci in šolami. V preteklem šolskem letu so ga prvič pridobili za svoje uspešno okoljsko delovanje po kriterijih programa Ekošola.

Osrednji tematski sklop programa v Sloveniji, ki ga sicer izvajajo v 68 državah po vseh celinah, bodo tudi letos podnebne spremembe. Dosedanje vsebine in aktivnosti bodo nadgradili z dvoletnim projektom Ekošola meri odtis CO2.

Nacionalni koordinator Gregor Cerar čestita prvim prejemnikom zelenih zastav.jpg
Nacionalni koordinator Gregor Cerar čestita prvim prejemnikom zelenih zastav.
Foto: Ekošola

Z njim bodo ozaveščali in izobraževali učence, dijake in mentorje o učinkih njihovih dejavnosti in navad na podnebne spremembe, glavna novost pa je uvajanje merjenja odtisa CO2 v razredih. S tem namenom bodo razvili kalkulator za merjenje odtisa CO2 v šolah kot pripomočka za ugotavljanje, analiziranje, vrednotenje, primerjavo in načrtovanje ukrepov za blaženje in prilagajanje podnebnim spremembam. Pripravljajo gradivo in učne liste kot pomoč učiteljem pri delu z otroki, izvedli bodo serijo delavnic po osnovnih in srednjih šolah po celi Sloveniji v sodelovanju z mrežo EN SVET ter jih opremili z gradivom in učnimi listi. Ob zaključku projekta bodo izbrali primere najbolj zanimivih učnih ur na temo podnebnih sprememb. Objavljeni bodo v Ekoskladovnici, spletni zbirki dobrih okoljskih vzgojnih, izobraževalnih in ozaveščevalnih praks.

Projekt Ekošola meri odtis CO2, načrtovane aktivnosti in zasnovo kalkulatorja so prvič predstavili na Konferenci koordinatorjev programa Ekošola, ki se je je udeležilo 486 ekokoordinatoric in ekokoordinatorjjev iz cele Slovenije. To aktualno tematiko so z različnih vidikov predstavili gostujoči predavatelji. Dr. Darja Piciga z Ministrstva za okolje in prostor je predstavila podnebne spremembe kot središče prizadevanj za trajnostno prihodnost, mag. Ivan Kenda iz mreže EN SVET je nanizal vrsto možnih ukrepov v vsakdanjem življenju, s katerimi lahko zmanjšamo odtis CO2, dr. Rok Mihelič z Biotehniške fakultete pa je predstavil ohranitveno kmetijstvo kot prispevek k blaženju podnebnih sprememb.

Slavnostni del vsakoletne konference je podelitev mednarodnega okoljskega znaka Zelena zastava ustanovam, ki so v preteklem šolskem letu prvič uspešno izvedle aktivnosti po sedmih korakih mednarodnega programa Ekošola. To je pogoj, da vrtec, šola ali fakulteta tudi ohranja ta znak. Zelene zastave je 23 ustanovam podelil Anton Baloh, v. d. direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovne šole na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V nagovoru je predstavil tudi osebni prispevek k blaženju podnebnih sprememb, zaključil pa ga je s pozivom oziroma vabilom za mlade, da s tem, ko besed preidejo k dejanjem, dajejo upanje za prihodnost.

Nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar je poudaril: »Vsak s svojimi dejanji vpliva na svet okoli sebe. Okoljska in širša trajnostna vprašanja ter problematika so vse bolj kompleksni, teme in vprašanja med seboj prepleteni, odgovori pa niso enostavni.« Izpostavil je, da program Ekošola želi vzgajati aktivne državljane in spomnil, da se mladi s podnebnim štrajkom zavedajo, da so lahko in morajo biti nosilci sprememb, soustvarjalci zamisli in dejanj te oblikovalci prihodnosti.

Ustanove, ki so prejele znak Zelena zastava za šolsko leto 2018/2019:

• Vrtec Gumbek pri OŠ Dolenjske Toplice
• Vrtec Sladki Vrh
• Vrtec Čebelar pri OŠ Raka
• Vrtec Kuzma
• Vrtec Tržič

• Osnovna šola Prevole
• Osnovna šola Središče ob Dravi
• Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Divača s podružničnima šolama Senožeče in Vreme
• Osnovna šola Ivana Skvarče s podružničnima šolama Čemšnik in Podkum
• Osnovna šola Lucija
• Osnovna šola Stražišče Kranj
• Osnovna šola Šmarje - Sap
• Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje
• Osnovna šola narodnega heroja Maksa Pečarja

• Center za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan, Enota Divača

• Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje
• Ekonomska šola Novo mesto
• III. Gimnazija Maribor
• Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija

Projekt EKOŠOLA MERI ODTIS CO2 sofinancirata Eko sklad in MOP