Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice krško

FOTO: Predstavili regijski projekt ReviZEN - Zelena doživetja Posavja

Piše: Občina Krško, L.P.C.

Čas objave:
28.09.2018 09:58

Ob svetovnem dnevu turizma, 27. septembru, so v Krškem včeraj predstavili posavski projekt ReviZen – Zelena doživetja Posavja, s katerim so bili Občina Krško kot vodilni partner, Občina Radeče, Občina Bistrica ob Sotli, Zavod KŠTM Sevnica, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in Center za podjetništvo in turizem Krško uspešni na razpisu za evropska sredstva.

Projekt obsega ozelenitev posameznih urbanih območij Posavja s pomočjo tradicionalnih rastlinskih vrst in dreves ter oblikovanje interpretacijskih točk, ki povezujejo naravno in kulturno dediščino. Vrednost projekta znaša nekaj več kot 204.000 evrov, sofinancirata pa ga Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

_DSC2508.jpg
Projekt obsega ozelenitev posameznih urbanih območij Posavja
Občina Krško


Kot je uvodoma pojasnila Ksenja Kragl s Centra za podjetništvo in turizem Krško, projekt nadgrajuje turistično znamko Posavje polno priložnosti z razvojem novega regijskega turističnega produkta z ozelenitvami mestnih središč ter oblikovanjem interpretacijskih točk, ki povezujejo naravno in kulturno dediščino posameznega mesta ali središča.
Interpretacija bo od lokacije do lokacije zelo raznolika, vendar pa bo obiskovalcu ponudila celovito posavsko izkušnjo. »Ta bo precej inovativna, tudi v obliki čutnih točk, igrifikacije, geolokacijskih iger in podobno. Interpretacija je način komunikacije z našimi obiskovalci, ki vzbuja čustvene odzive in je izredno pomembno orodje za ustvarjanje kakovostnih sodobnih turističnih doživetij, pa tudi dodane vrednosti turističnih produktov. Interpretacija ni posredovanje informacij, ampak ustvarjanje odnosov! Lahko je osebna (vodnik) ali neosebna (aplikacije, table, predmeti, avdio-video displeji),« je še dodala Kraglova.
V občini Krško bodo po besedah župana mag. Mirana Stanka na območju mestnega jedra Krškega v okviru projekta poskrbeli za revitalizacijo petih območij z različnimi zasaditvami in novo urbano opremo, in sicer bodo uredili park pri občini, novo zasaditev vzdolž gase pri slaščičarni Jagoda, uredili območje pri igriščih na Šajspohu, ureditev žepnega parka ( pri Hiši narave) ter Krški rastlinjak. Na posameznih točkah po mestu bodo v povezavi z urejenimi parki in kulturnimi znamenitostmi oblikovali nove interpretacijske točke, npr. geo-lokacijske igre in podobno. Skupna vrednost ureditev v Krškem znaša dobrih 86.000 evrov, od tega bodo iz evropskih sredstev prejeli nekaj več kot 58.000 evrov.

_DSC2512.jpg
Interpretacija bo zelo raznolika, vendar pa bo obiskovalcu ponudila celovito posavsko izkušnjo.
Občina Krško


Aktivnosti v občini Radeče so, kot pravi župan Tomaž Režun, v največji meri usmerjene v ozelenitev treh točk v naselju Radeče – gre za zeleno urejevanje prostora pred Domom kulture, dela Radeške tržnice ter starega železnega mostu čez Savo z ureditvijo zalivalnega sistema. »Z realizacijo načrtovanih aktivnosti bodo Radeče postale še za odtenek prijaznejše prebivalcem in obiskovalcem, podobne učinke pa pričakujem tudi v primeru vseh ostalih sodelujočih občin, tako da ni dvoma, da bo z realizacijo skupnega projekta pridobilo celotno Posavje,« je dodal radeški župan.

Direktorica KŠTM Sevnica gospa Mojca Pernovšek prepoznava rezultate aktivnosti projekta predvsem kot pomembno osnovo za razvoj dodatnih programov na Gradu Sevnica ter priložnost poudarjanja povezanosti Sevnice z gozdom, kar se je vedno kazalo tudi v njeni lesno-predelovalni industriji. Kot osnova oživitve zelenih površin v starem mestnem jedru mesta Sevnica je v projekt vključen večji del z gozdom poraščenega severnega pobočja Gradu Sevnica in Grajski park, v katerem se bohotijo mogočna stoletna drevesa in kjer bo svoj prostor dobila učna pot »Gozd je kultura«. V okviru projekta bo začrtan širši program, ki se bo pričel izvajati v okviru projekta ReviZen in se bo v prihodnjih letih nadgrajeval, da bosta Grajski gozd in Grajski park Gradu Sevnica postala vedno bolj uporaben in obiskan del mesta Sevnica, tako za domačine kot za obiskovalce od drugod. Da bo obisk za vse zanimiv, bo urejena določena infrastruktura z didaktičnimi igrali, posameznimi tablami in različnimi tematskimi vsebinami, pomemben del pa bodo predstavljali tudi usposobljeni interpretatorji narave, ki bodo obiskovalcem predstavljali obstoječe in nove vsebine. Vsa infrastruktura ter gozd z vsemi drevesi bodo zajeti v celovit program upravljanja, ki je ena pomembnejših aktivnosti projekta.

_DSC2508.jpg
Projekt obsega ozelenitev posameznih urbanih območij Posavja
Občina Krško


V občini Kostanjevici na Krki so po besedah direktorja Galerije Božidar Jakac Gorana Milovanovića v prvi fazi projekta izvedli zasaditve v Galeriji Božidar Jakac, v poletnih mesecih z delavnico obnovili del zunanje opreme na lokaciji otoka Kostanjevica na Krki in okolici ter v notranjosti Galerije Božidar Jakac (npr. klopi v parku, koši za smeti), nabavili nekaj nove opreme (npr. ločevalne in navadne koše za smeti, stojala za kolesa), v septembru pa v dveh delih izvedli medgeneracijsko delavnico na prostem. Trenutno je v zaključni fazi označevanje skulptur Forma viva v mestnem jedru Kostanjevice na Krki in v parku Forma viva. V načrtu imajo še izvedbo interpretacijske poti, ki bo z zemljevidom povezoval skulpture Forma viva oziroma ključne turistične točke v Kostanjevici na Krki, naslednja faza predvideva izvedbo igrišča z igrali na lokaciji nekdanjega kopališča oz. v mestnem središču Kostanjevice na Krki, predvidenih pa je tudi nekaj delavnic, ki bodo namenjene razvoju novih produktov in širšemu ozaveščanju o zasaditvah v mestnih središčih, prilagojenih za različne generacije.
V Bistrici ob Sotli so v poletnih mesecih v naselju Bistrica ob Sotli sistematično izvajali odstranitev tujerodnih invazivnih vrst - ambrozije, z namenom revitalizacije območja naselja in ozaveščanja prebivalstva o biotski pestrosti. Prav tako so nabavili opremo za senzorično igrišče, ga uredili in pripravili za uporabo. V nadaljevanju projekta bodo pripravili dogodek z elementi igrifikacije.