zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Črnomelj

FOTO: Premier Cerar za pospešeno reševanje odprave smradu v Črnomlju in okolici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.09.2016 10:11

Poročali smo že, da se v občini Črnomelj iz tamkajšnje bioplinarne in prašičje farme širi močan smrad, ki Črnomaljcem onemogoča normalno bivanje v okolju, krati celo spanje in povzroča različne težave. S problematiko je bil ob včerajšnjem obisku v Beli krajini seznanjen tudi premije Miro Cerar.

Foto: Radio Krka

Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič je stanje označila za pereče in nevzdržno, zato je pristojne inšpekcijske službe pozvala, da v okviru svojih pristojnosti opravljajo pogostejše nadzore delovanja tako bioplinarne kot prašičje farme na Lokvah pri Črnomlju, pa tudi uporabnikov presnovljenega substrata oziroma tako imenovanega digestata iz bioplinarne, v primeru kršitev pa dosledno ukrepajo. V Črnomlju, na Vinici in v Dragatušu je življenje avgusta spet postal nevzdržno.

Tako bioplinarna, ki je v upravljanju Petrola kot prašičja farma, ki je v lasti Jožeta Starihe se zgovarjata drug na drugega, različni inšpektorati pa vseskozi pojasnjujejo, da proti smradu ni mogoče ukrepati, saj to področje ni urejeno z zakonodajo.

Na občini so si enotni - smrad je zagotovo posledica neustreznega delovanja naprav, nepravilnosti v postopkih, izbiri neustreznih postopkov in kmetijskih praks, zato v kabinetu črnomaljske županje od pristojnih zahtevajo, da pristopijo k skupnemu in usklajenemu reševanju problemov ter ureditvi zakonodaje tudi za področje smradu in razvoza organskih gnojil in proizvodov iz bioplinarn.


Poleg smradu je tu še onesnaževanje podtalnice, ki je žal nevidna, a dolgoročno za belokranjska kraška tla predstavlja resno »ekološko bombo«. Domnevno zaradi nje naj bi imelo prebavne težave tudi že nekaj prebivalcev tega območja.

Zagotovitev ustavne pravice do čistega in zdravega okolja presega pristojnosti lokalnih oblasti, zato se mora na to odzvati država. Ker so na občini obupali nad počasnim reševanjem s strani odgovornih, so se obrnili na novinarje, ki so premijeju Cerarju ob včerajšnjem obisku v Beli krajini zastavili vprašanje glede neukrepanja oziroma počasnega odziva državnih institucij. Predsednik vlade Miro Cerar naj bi že danes ukrepal, novinarjem pa je povedal, da bo zahteval najnovejše poročilo pristojnega ministrstva, na osnovi katerega se bo seznanil, kje se zapleta in kako se da to problematiko čim prej rešiti. S tem se mora ekipa ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, po mnenju Cerarja, resno spopasti.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, je za Radio Krka povedala: "Kmetijska proizvodnja ima svoje specifike in del te živinorejske specifike je tudi vonj, ki se lahko po obsegu kapacitet živali v nekem hlevu smatra tudi kot smrad. Še bolj pa pride to do izraza ko se uporabljajo organska gnojila, torej gnojevka. Ta se ob zorenju gnojevke, ko je še v procesu v hlevu, v času nekaj ur razvije v neznosen smrad. Podobno se je pred leti dogajalo tudi pri piščančjih farmah, torej v istem obsegu, so odpadki, torej piščančji gnoj predstavljal velik smrad. Vendar so s spremembo same tehnologije, torej z zorenjem tega gnoja veliko spremenili. Res je, da so na obnmočjke Črnomlja odšli tudi okoljski inšpektorji, mislim da tudi kmetijski in upam da bodo skupaj našli rešitev."