sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Novice Gradež

FOTO: Pri Turjaku tradicionalni praznik suhega sadja

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
18.09.2016 09:27

Na Gradežu v bližini Turjaka bo danes potekal tradicionalni praznik suhega sadja, ki se bo začel s pohodom po rojstni fari Primoža Trubarja. Pohodniki si bodo lahko na Gradežu, kjer bo cilj pohoda, ogledali sušenje suhega sadja, razstavo gob in tržnico z izdelki domače obrti. Pripravili bodo tudi kulturni program, so sporočili organizatorji.

Pohod se bo ob 9. uri začel pred Domom krajanov v Turjaku, od koder se bodo udeleženci po šolski učni poti odpravili do Trubarjeve domačije. Pod vodstvom vodnika si bodo lahko pohodniki rojstno hišo pisca prvih dveh slovenskih tiskanih knjig tudi ogledali, je za STA pojasnil predsednik Društva za ohranjanje dediščine Marko Šavli.

Pot bo udeležence pohoda popeljala proti cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu, kjer je bil Trubar krščen. Cerkev si bodo lahko tudi ogledali. Pohod pa bodo sklenili v vasi Gradež, kjer bo potekala tradicionalna prireditev.

Na prireditvenem prostoru si bodo lahko pohodniki po 12. uri ogledali sušenje sadja v peči na drva in druga stara kmečka opravila. Na ogled pa bo tudi staro orodje. Gostje bodo lahko obiskali tudi gobarsko razstavo in tržnico z izdelki domače obrti, je še dejal Šavli.


Poleg tega bodo lahko okusili tudi hrano, pripravljeno na tradicionalen gradeški način. Organizatorji bodo za obiskovalce pripravili proseno kašo s suhimi slivami, golaž iz kotla, postrvi in različne slaščice.

Sledil bo kulturni program, na katerem se bo predstavila skupina iz Švice, ki trenutno gostuje v občini Velike Lašče. Nastopili pa bodo tudi gostje iz Beltincev. Druženje se bo zaključilo z veliko vrtno veselico.