franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Mihalovec

Foto: Primorski sadeži tudi v Posavju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2016 15:36

Poslušalka Fanika nam je posredovala prisrčno fotografijo prve letine domačih kakijev, na katere so zelo ponosni.

Sadež, ki sicer bogato uspeva na primorskem, svojo pot čedalje bolj širi tudi po vsej Sloveniji. Pri naših poslušalcih so posadili zgolj dve drevesi in se že po treh letih poleti veselijo bogate sence in jeseni bogatega uroda sočnih plodov. Nič nenavadnega potem, da v njih z veseljem uživata tudi vnuka naše poslušalke Fanike, Maja in Klemen.

Ob tem pa seveda tudi nekaj dejstev o kakiju: 
Kaki je sadno drevo subtropskih področij. Pri nas v Sloveniji zelo lepo uspeva na obmorskih področjih, manj znano pa je, da lepo uspeva tudi v notranjosti Slovenije in daje celo zelo dober in kvaliteten pridelek. Drevo je listopadno, raste razmeroma počasi in ob ustreznih pogojih doseže celo do 10 metrov višine.
Nasprotno od splošnega prepričanja ga lahko gojimo na prostem tudi v notranjosti Slovenije, saj spomladi začne brsteti precej pozno (sredina maja). Jeseni ne bo nič narobe, če ga pred obiranjem oplazi prva slana. Za kaki je torej zelo majhna verjetnost pozebe. Sicer pa nas kakijevo drevo razveseljuje tudi z velikimi, podolgovatimi svetlečimi temno zelenimi listi.

Kaki je zelo debel, okroglaste oblike, ob obiranju je kožica rumene do oranžne barve, ob umeditvi pa postane intenzivno oranžna, meso rumeno - oranžno pri neoplojenih plodovih, pri oplojenih plodovih pa rumenkasto - rjavkasto odličnega okusa. Kaki ali zlato japonsko jabolko je izredno zdravo v prehrani posebno otrok in starejših ljudi.


Ob tem pa še slasten in preprost recept za odlično marmelado iz kakijev: 
Kakije (1500 g) olupimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Lahko dodamo jabolko. Segrevamo do vretja, postopoma dodajamo želirni sladkor (300 g) in pustimo vreti kakšnih 15 minut. Poljubno lahko dodamo cimet ali druge začimbe. Ko začnemo kuhati kakije, segrejemo pečico na 80° C in v njej 10 minut ‘pečemo’ samo kozarce za vlaganje. Ko je kakijeva zmes gotova, vzamemo kozarce iz pečice in zmes prelijemo v njih. Polne kozarce še za deset minut postavimo v pečico, nato pa jih postavimo na pult in dobro pokrijemo za 24 ur.

Pa dober tek!