IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Novo mesto

FOTO: Prvi tipni zemljevid v KC Janeza Trdine

Piše: Natalija Zanoški

Čas objave:
10.01.2020 15:02

Konec lanskega decembra je prvi tipni zemljevid v javni ustanovi Novega mesta našel svoj prostor v vhodnem delu Kulturnega centra Janeza Trdine.

zemljevid, tipni, slepi-in-slabovidni
Tipni zemljevid
Foto: Boštjan Pucelj

V uporabo so ga predali na zaključni prireditvi projekta Široko zaprte oči št. 2, inkluzivni prostori Novega mesta. Nad zemljevidom je nameščena tudi nova orientacijska tabla, ki vsem obiskovalcem omogoča lažje iskanje organizacij in posameznih prostorov znotraj objekta.

zemljevid, tipni, slepi-in-slabovidni
V uporabo so ga predali na zaključni prireditvi projekta Široko zaprte oči št. 2, inkluzivni prostori Novega mesta
Foto: Radio Krka

Pri zaznavanju in orientaciji v notranjih javnih prostorih so slepim v veliko pomoč tipni oz. taktilni zemljevidi, saj za svojo orientacijo v prostoru zaradi izgube vida uporabljajo predvsem tip. Gre za poenostavljene načrte stavb s profiliranimi elementi: stene, dogovorjeni znaki ter napisi v brajici, pisavi slepih. Tisk v kontrastnih barvah in z dovolj velikimi napisi v enostavni tipografiji pa omogoča razbiranje prostora tudi slabovidnim osebam.

zemljevid, tipni, slepi-in-slabovidni
Pri projektu so med drugimi sodelovala tri regionalna invalidska društva
Radio Krka

V sklopu projekta, ki poteka že drugo leto, je društvo Est=etika izvedlo tudi druge aktivnosti: strokovni seminar za arhitekte (Zavod Dostop), poseben sprehod po Novem mestu za otroke, manjšo oglaševalsko akcijo ter zgibanko, ki je mišljena kot uvod v prilagoditve dostopnosti prostorov za javne ustanove. Pri projektu so med drugimi sodelovala tri regionalna invalidska društva: Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Novo mesto.

tabla
Tipni zemljevid
Foto: Boštjan Pucelj

Sredstva za izvedbo projekta, katerega namen je ozaveščanja in izobraževanja širše in strokovne javnosti ter otrok o problematiki dostopnosti javnega prostora in ustanov ter njihovih informacij in storitev za vse uporabnike, so pridobili na javnem razpisu za sofinanciranje projektov promocije in ozaveščanja na področju urejanja prostora in graditve v letu 2019 Ministrstva za okolje in prostor.