volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Bela krajina

FOTO: S harmoniko ob Kolpi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.08.2016 20:45

Zadnji vikend v avgustu je bila Bela krajina - dežela belih brez, doline reke Kolpe in dobrosrčnih ljudi, v znamenju diatoničnih harmonik. Glasbeno društvo Bučar, pod vodstvom Simona Bučarja, je po projektih »S harmoniko na Triglav«, »S harmoniko po slovenski obali« in »S harmoniko skozi Postojnsko jamo«, pripravilo svoj četrti projekt »S harmoniko ob Kolpi«.

Glas slovenskega ljudskega instrumenta je odmeval v dolini zelene lepotice, najčistejše reke v Sloveniji, ki meji s sosednjo Hrvaško. Udeleženci pohoda so pot začeli v soboto, 27. 8. 2016 v Črnomlju, v vasi Zilje.

S preigravanjem narodnih pesmi in veselim druženjem so se po približno treh urah hoje ustavili na domačiji ''Šokčev dvor,'' kjer so se jim pridružili Preloški muzikantje in tamburaši KUD Božo Račič iz Adlešičev. Pozdravila jih je tudi županja občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanovič. Po manjšem koncertu so pot s harmonikami nadaljevali ob Kolpi, kjer so razveselili marsikaterega mimoidočega. V kampu ''Stari pod v Adlešičih'' so se muzikantje z vodnimi rafti podali proti Krasincu.

Sobotni dan so zaključili s preigravanjem pesmi in odličnih vzdušjem v kampu Krasinec, kjer so si udeleženci nabrali navdih in energijo, da premagajo zastavljen cilj. Nedeljsko jutro ob Kolpi je bilo ovito v meglico, a to za harmonikarje Glasbene šole Bučar ni predstavljajo ovir. Že od ranih jutranjih ur so sprehod obogateli si pesmimi, od Krasinca pa vse do Metlike. Na grajskem dvorišču so jih pričakali domačini in prisluhnili zanimivemu kulturnemu programu, kjer so poleg Orkestra harmonikarjev Bučar nastopili še Mestna godba Metlika, Viviana Kukar in Katja Jakljevič.

Dobrodošlico jim je v imenu občine Metlika zaželel gospod Jože Nemanič. Pohodniki so se za konec podali po belokranjskih poteh, ki se vijejo mimo žitnih polj in vinorodnih gričev. Na Turistični kmetiji Jakljevič so v čast diatonični harmoniki zaigrali legendarno Metliško črnino in z njo še nazdravili.