1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brežice

FOTO: Sejem in zaključek Posavcev s Sašo Pavček v gosteh

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.11.2016 17:31

»Svetal pozdrav vam kličem! … In vas toplo vabim, da z rumenim dežnikom skupaj poletimo pod nebo, kjer branje je in bo!« S temi besedami je včerajšnji praznik branja v Knjižnici Brežice napovedala povezovalka prireditve Carmen L. Oven.

Dogodek je slavil branje na več načinov. V Ljubljani vse do nedelje poteka najstarejši in največji knjižni dogodek v Sloveniji, Slovenski knjižni sejem. V goste – prvič v zgodovini – je rumeni dežnik, ki je lahko tudi balon, simbol letošnjega knjižnega sejma, poletel v mesto Brežice … v Knjižnico Brežice. Prav v tem večeru smo zaključili tudi letošnjo sezono projekta Posavci beremo skupaj. Ker pa dobrega ni nikoli preveč, nas je s svojo bistro mislijo, neusahljivim občutkom za lepo besedo in edinstvenim spominom na očeta – velikana besede Toneta Pavčka, skozi večer pospremila tudi akademska igralka, pesnica in skrbnica očetove literarne dediščine Saša Pavček.

Povezovalka večera je izpostavila, da nam ni treba brati nazaj, da bi vedeli, da nas znanje pomika naprej. In da so prav moč branja, umetnosti in kulture najmočnejše smernice znanja in sodelovanja. Med bralci in ustvarjalci, med snovalci in poslušalci, med človekom in mestom. Slednje so v nagovorih ubesedili direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč, podžupanja Občine Brežice Katja Čanžar in predsednik upravnega odbora 32. Slovenskega knjižnega sejma Zdravko Kafol.

»Če ne bomo brali, nas bo pobralo,« je nekoč zapisal Tone Pavček. V treh posavskih knjižnicah: Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Sevnica in Knjižnici Brežice, bi bil gospod Pavček brez skrbi. Tukaj smo namreč Posavci brali že šestič zapored. Osem mesecev, med 21. marcem in 20. novembrom, smo opozarjali na pomembne predstavnike literarnega ubesedovanja pri nas in širše ter bralcem nudili tematsko pester razpon leposlovnih del: 30 proznih del, 5 esejev in 5 pesniških zbirk. Pri pripravi priporočilnega seznama je bilo vodilo skupno: kakovostno branje.

V Brežicah je z branjem, izpolnjevanjem in oddajanjem knjižnih kazalk v projektu sodelovalo 40 bralk in bralcev, ki so skupaj oddali 257 knjižnih kazalk. Pet knjig ali več je prebralo 24 ljubiteljic in ljubiteljev (za)pisane besede in si tako prislužilo knjižno nagrado – roman Prihodnost d. o. o. publicista in pisatelja Andreja Predina. Medijski sponzor projekta je bil tudi letos Zavod Neviodunum.

Osrednja gostja večera je bila dramska igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka, žlahtna komedijantka, skrbnica očetove literarne dediščine in iskriva sogovornica Saša Pavček. V sodelovanju s Carmen L. Oven ter Robertom Ovnom nas je uvodoma pobožala z recitalom očetovih pesmi.


O gospodu Pavčku je beseda tekla tudi v nadaljevanju. Saša nam je zaupala, da je imel rad svoj rojstni kraj Šentjurij na Dolenjskem. Izvedeli smo o njegovem bratu dvojčku; o tem, da v šolo iz Šentjurija do Mirne Peči ni prav rad hodil. Večkrat se je v gozdu tudi izgubil. Rad pa je imel Krko. Ljubil je to zeleno lepotico. Na nek način sta bila povezana. Ob njegovem prihodu na ta svet in ob slovesu se je namreč temperatura tako spustila, da je Krka zamrznila.

Sklenemo lahko, da je Sašina ljubezen do ustvarjanja rasla iz in ob očetovem spoštovanju besede. Danes svojo strast usmerja v branje, pisanje in pripovedovanje. Kmalu se nam obeta četrta zbirka očetovih pesmi. Ta bo dvojezična. Svoje pesmi pa ustvarja tudi Saša. Te so prave male zgodbice.
V nadvse prijetnem večeru smo spoznali še epidemijo »prstne bolezni« ter dvojčka Alena in Alena. To je del Sašine monokomedije Al' en al' dva, ki nas je nadvse nasmejala. Potrdili smo rek, da je smeh pol zdravja. Druga polovica pa naj bo branje!

Iskrena hvala organizatorjem, da je letošnji Slovenski knjižni sejem z rumenim dežnikom šel čez vrte in hribe … v goste – v Brežice. Za razvajanje brbončic ob paberkovanju pa Stari gostilni Krulc z Mosteca. Je povedala Mateja Kus, Knjižnica Brežice.